|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rydz-smigly
Kapitan
|
|
|
Herb rodowy POBÓG
Takze: POBODZE, POBOZANY
W polu blekitnym podkowa srbrna z zacwieczonym krzyzem kawalerskim zlotym na barku. W klejnocie nad helmem w koronie pol charta srebrnego.
Najstarsze zabytki podaja pole czerwone. Znamy nastepujace sredniowieczne pieczecie z tym herbem: 1396 Bartlomiej Biernatowicz z Chalina; 1413 Piotr z Popowa; 1419 Jakub Koniecpolski, wojewoda sieradzki; 1434 Senko Giedygoldowicz, bojar litewski; 1434 Jan z Chelmnicy, czesnik dobrzynski; 1435 Jan Koniecpolski, kanclerz koronny; 1460 Jakub z Dabrowy, podstoli sieradzki; 1464 Mikolaj Koniecpolski, podkomorzy i starosta przemyski; 1471 Jakub z Koniecpola, kanonik gnieznienski.
Najstarsza zapiska sadowa pochodzi z 1403 r. (A.Z. Helcel, Zapiski krakowsie..., t.II, nr 1040)
Aktem unii herodelskiej herb zostal przeniesiony na Litwe. Ród Pobogów reprezentowali Jakub Koniecpolski i Piotr z Popowa (patrz wyzej), a do rodu zostal adoptowany bojar litewski Ralo.
Rodziny uzywajace tego herbu zamieszkiwaly ziemie: krakowska, leczycka, poznanska, sandomierska, sieradzka, a takze na Mazowszu.
Pią 16 Mar, 2007 12:26
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
mboro
Major
|
|
|
herb POBÓG
Opis załącznika:
|
|
_________________ "Dwie rzeczy są bezgraniczne: Wszechświat i Głupota Ludzka; choć co do Wszechświata nie jestem pewien"
Albert Einstein
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
Stanisław Lem
Sro 25 Kwi, 2007 15:21
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|