Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
katrol
Podporucznik
|
|
|
Kategoria : Matematyka
Ale miałem pomysła
Oto zadanie :
Książki Ali stoją na trzech półkach. Na drugiej półce jest o 15 książek mniej niż na pierwszej i 2 razy więcej niż na trzeciej. Na pierwszej i trzeciej półce jest razem 2 razy więcej książek niż na drugiej. Ile książek ma Ala?
Sama odp. nie będzie zaliczana, potrzebne też są wypisane dane i cały zapis obliczenia! _________________
Pon 09 Maj, 2005 16:49
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
IjonTihy
Komandor porucznik
|
|
|
Przecież to proste....
Na razie nie odpowiem dam szanse innym... _________________ Armia to przede wszystkim porządek i ład. Tym dziwniejsze jest, że prawdziwa wojna pod względem porządku i ładu przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Pon 09 Maj, 2005 17:55
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
katrol
Podporucznik
|
|
|
Jak proste to daj mi odp. na priv, a innym daj szanse....jak tak chcesz
PS. Zagadka nadal aktualna _________________
Pon 09 Maj, 2005 18:16
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid159
Administracja Маиор
|
|
|
Hehe a może to Twoje zadanie domowe i nie wiesz jak rozwiązać Jakby nie patrzeć poziom zadania z gimnazjum Zadanko proste
Pon 09 Maj, 2005 19:11
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
katrol
Podporucznik
|
|
|
Dla wszystkich takie prościutkie, a nikt nie rozwiąże
cwaniaczek(dawid) napisał: | Hehe a może to Twoje zadanie domowe |
Masz racje Dawid, ale to było zadane w zeszłym tygodniu na zeszły piątek _________________
Pon 09 Maj, 2005 19:43
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid159
Administracja Маиор
|
|
|
No dobra żeby nie było, że nikt nie rozwiąże to masz
Przyjmując, że
x - pierwsza półka
y - druga półka
z - trzecia półka
chodzi oczywiście o liczbe książek na półkach
Mamy coś takiego
y = x - 15
y = 2z
x + z = 2y
x + z = 4z
x = 3z
2z = 3z - 15
z = 15
y = 30
x = 45
razem 90 książek
Ostatnio zmieniony przez Dawid159 dnia Pon 09 Maj, 2005 20:18, w całości zmieniany 1 raz
Pon 09 Maj, 2005 19:56
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
katrol
Podporucznik
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid159
Administracja Маиор
|
|
|
Hmm nie mam pomysłu, czasu etc. - taki punkt w regulaminie hehe Niech IT coś zada jak może
Pon 09 Maj, 2005 20:30
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
archiwista
Starszy sierżant
|
|
|
Klasyfikacja zaktualizowana. IT czekamy na twoja, zagadje _________________ status: banned
Pon 09 Maj, 2005 21:52
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
IjonTihy
Komandor porucznik
|
|
|
ja? moment...
OK.
Kategoria: MATEMATYKA
Pytanie:
Spotyka się dwóch matematyków, którzy dawno się nie widzieli. Pierwszy pyta się drugiego:
- Co u Ciebie słychac?
- Ożeniłem się i mam trzech synów...
- Tak? A w jakim wieku?
- Iloczyn ich lat wynosi 36.
- To dla mnie za mało informacji....
- Suma ich lat wynosi tyle, ile jest okien w tej kamiennicy (tu wskazał na kamiennicę, przed którą stali ...).
- Dalej nie wiem, ile maja lat.....
- To powiem Ci jeszcze, że najstarszy ma niebieskie oczy.
- Aha, to już wiem."
Pytanie brzmi: ile lat mają synowie matematyka?
Jako rozwiązanie musi być przedstawiona droga dedukcji i ewentualne obliczenia a nie sama odpowiedź. _________________ Armia to przede wszystkim porządek i ład. Tym dziwniejsze jest, że prawdziwa wojna pod względem porządku i ładu przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Wto 10 Maj, 2005 14:27
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
IjonTihy
Komandor porucznik
|
|
|
Podpowiedź: pierwsza odpowiedź matematyka pozwala wyodrębnić pewną grupę liczb (określających wiek dzieci), a to zę potrzebne są kolejne podpowiedzi matematyka oznacza że.... _________________ Armia to przede wszystkim porządek i ład. Tym dziwniejsze jest, że prawdziwa wojna pod względem porządku i ładu przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Sro 11 Maj, 2005 18:03
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid159
Administracja Маиор
|
|
|
Hehe kurcze czekam do jutra z kolejną podpowiedzą, bo to co napisałeś to wiem jak z tego skorzystać tylko nie mam pomysłu co dalej Hmm a co do tych kolejnych podpowiedzi dlaczego są potrzebne to sprawa jest oczywista, ale nie będe narazie nic pisać. Tylko co z tą kamienicą albo niebieskimi oczami hmmm
Sro 11 Maj, 2005 20:24
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
katrol
Podporucznik
|
|
|
Zero pomysłów......a ile okien ma ta kamienica ? _________________
Sro 11 Maj, 2005 20:50
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
IjonTihy
Komandor porucznik
|
|
|
no to druga podpowiedź:
iloczyn lat 3 synów wynosi 36. Trójek liczb które spełniają ten warunek jest kilka i jasne jst że ta jenda informacja to za mało... Więc matematyk udziela podpowiedzi drugiej... pamiętajmy że obaj wiedzą ile okien jest przed nimi ale mimo tego to też nie jest wystarczające... dlaczego? bo może sum trójek które pasują do jakiejś tam liczby X (czyli ilości okien) jest... _________________ Armia to przede wszystkim porządek i ład. Tym dziwniejsze jest, że prawdziwa wojna pod względem porządku i ładu przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Czw 12 Maj, 2005 14:25
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
archiwista
Starszy sierżant
|
|
|
Terminowy czas odpowiedzi minął więc IT odpowiedz i zadaj nową zagadke
Klasyfikacja zaktualizowana, pkt dla ciebie IT jak narazie prowadzisz _________________ status: banned
Pią 13 Maj, 2005 10:27
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
IjonTihy
Komandor porucznik
|
|
|
pierwsza sugestia matematyka: iloczyn 36. więc:
1 1 36
1 2 18
1 3 12
1 4 9
1 6 6
2 2 9
2 3 6
3 3 4
Suma ich lat wynosi jakiś x:
oto sumy, odpowiednio:
38
21
16
14
13
13
11
10
Gdyby kamienica miała 38, 21, 16, 14, 11 lub 10 okien to odpowiedź już by była, bez kolejnego pytania. Ale ponieważ matematyk nadal nei wiedział to wniosek z tego taki że kamieniaca miała tyle okien ile wynosiła suma dwóch trójek. Ponieważ dwie sumy wynoszą 13 to tyle musiało być okien i jednocześnie wiek dzici wyraża się liczbami:
1 6 6 lub 2 2 9. Z ostatniej podpowiedzi dowiadujemy się że jedno z dzieci jest najstarsze. Tylko w jednej z tych trójek jest najstarsze, czyli mające więcej lat niż pozostałe.
2 2 9
Następną zagadkę niech zada archiwista, bo ja nie mam pomysłu na łatwą... _________________ Armia to przede wszystkim porządek i ład. Tym dziwniejsze jest, że prawdziwa wojna pod względem porządku i ładu przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Pią 13 Maj, 2005 16:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|