|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert05
Pułkownik
|
|
|
Wyzwolenie Majdanka.
Witam, w poważnej książce "Encyklopedia II Wojny Światowej" na stronie 378 znalazłem taką informację odnośnie wyzwolenia Majdanka : "24 VII 1944r. obóz został wyzwolony przez jednostki 1 Frontu Białoruskiego i 1 armii WP." Szukałem jakie to jednostki 1 armii mogły wyzwolić ten obóz i niestety nic nie znalazłem. Może ktoś będzie miał jakiś pomysł na rozwiązanie tej zagadki?
Pomysł że autorzy się po prostu pomylili wydaje się być zbyt banalny. Pozdrawiam.
Wto 08 Paź, 2019 11:20
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ikss
Użytkownik zbanowany
|
|
|
Hmmm... Mam tę książkę na półce i faktycznie figuruje tam taka informacja, ale osobiście nigdy nie zainteresowałem się daną kwestą :/ poszukam - jak coś znajdę, dam znać
Czw 18 Cze, 2020 9:24
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Robert05
Pułkownik
|
|
|
Witam, sądzę że w tym wypadku autorzy tej encyklopedii dokonali "nadinterpretacji". Stwierdzili że obóz w Majdaniu wyzwoliły oddziały 1 Frontu Białoruskiego, a 1 armia LWP wchodziła w skład tego frontu. W związku z tym uznali, że również ona ma jakiś udział w tym wyzwoleniu. Jednak jest to gruba przesada. Pozdrawiam.
Czw 18 Cze, 2020 21:07
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
agent007
Szeregowiec
|
|
|
W takim razie w niezbyt dobrym świetle ich to stawia. Nie jest to "jakaś tam" publikacja na blogu historycznym, tylko jednak "encyklopedia"...
Pią 11 Gru, 2020 15:01
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
panc
Moderator Podpułkownik
Posty: 3184 Pochwał: 30 Skąd: W-wa ,Pl. Na Rozdrożu 2 m. 183 Archiwum: Grzegorz Gąsienica-Poszepszyński
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|