|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ponury
Lieutenant
|
|
|
W rocznicę. A sprawiedliwi wśród Ukraińców?
To ja tradycyjnie pod prąd. Trochę poczytałem swojego czasu o stosunkach polsko-ukraińskich, Ukraińcach w Wojsku Polskim przed 1939 r. itd. No i o rzezi oczywiście. Ja już dawno wybaczyłem, jak i Niemcom czy Rosjanom ich zbrodnie, bo ile można bić pianę o to samo? Pozostaje pamięć i do przodu. Z historii się wyciąga wnioski, a nie jątrzy. Władze Ukrainy muszą dorosnąć do prawdy... no cóż. Tylko co z tymi, którym należy się nasza wdzięczność? Że o moim ulubieńcu pułkowniku WP Pawło Szandruku (kawaler VM za wojnę 1939 r.) nie wspomnę?! http://www.rp.pl/artykul/554450-Zapomniani-Ukraincy--ktorzy-ratowali-Polakow-na-Wolyniu.html _________________ "Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Sro 11 Lip, 2018 17:28
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
erkael56
Major
|
|
|
Re: W rocznicę. A sprawiedliwi wśród Ukraińców?
Ponury napisał: | To ja tradycyjnie pod prąd. Trochę poczytałem swojego czasu o stosunkach polsko-ukraińskich, Ukraińcach w Wojsku Polskim przed 1939 r. itd. No i o rzezi oczywiście. Ja już dawno wybaczyłem, jak i Niemcom czy Rosjanom ich zbrodnie, bo ile można bić pianę o to samo? Pozostaje pamięć i do przodu. Z historii się wyciąga wnioski, a nie jątrzy. Władze Ukrainy muszą dorosnąć do prawdy... no cóż. Tylko co z tymi, którym należy się nasza wdzięczność? Że o moim ulubieńcu pułkowniku WP Pawło Szandruku (kawaler VM za wojnę 1939 r.) nie wspomnę?! http://www.rp.pl/artykul/554450-Zapomniani-Ukraincy--ktorzy-ratowali-Polakow-na-Wolyniu.html |
No wiesz, to był wyjątek potwierdzający regułę. Możemy im wybaczyć lub nie, ale zapomnieć NIE WOLNO, choćby po to, by się to nie powtórzyło, a jak widać są tacy, którzy powtórzyliby to z przyjemnością...
Czw 12 Lip, 2018 5:10
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|