Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marian14
Feldwebel
|
|
|
Jak się pozbyć patyny?
Witam, ostatnio wpadła w moje łapki czarna za rany, tylko cała zielona od patyny.Da się jakoś jej pozbyć? próbowałem roztworem z cytryny jak mi mamusia doradziła, ale dzięki temu w kilku miejscach wyżrało farbę aż do miedzi.Jakieś pomysły?
I jeszcze pytanie w sprawie konserwacji łusek mosiężnych.jak pozbyć się nalotu który powstaje w skutek leżenia pod ziemią?
wybaczcie pytania, ale początkuję
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
|
|
Nie 09 Gru, 2012 10:53
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro
Major
|
|
|
Witaj.
Zielony nalot to efekt utleniania się związków miedzi pod wpływem wilgoci. Zwana potocznie "szadzią". Domowym sposobem na jej usunięcie, jest włożenie fanta na dość długi czas do oliwy z oliwek. Im rzadsza oliwa tym lepiej. Lub kąpiel w wodzie utlenionej .
Jeżeli masz zacięcie domowego chemika możesz pokombinować w robieniu roztworów.
Zresztą poczytaj tu.
http://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.php
Pozdrawiam. Myślę,że powinno Ci to pomóc
_________________ Szukajcie .........i aby Was nie znaleźli.
Pozdrawiam.Dariusz
Nie 09 Gru, 2012 11:08
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marian14
Feldwebel
|
|
|
oliwką już próbowałem i wyniki są nikłe, jeśli wogóle są.pozostaje mi spróbować wodą utlenioną, bo chemik ze mnie żaden.dzięki za pomoc Darek
Nie 09 Gru, 2012 11:42
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Remington
Szeregowiec
|
|
|
Pod patyną raczej nie znajdziesz czarnego podkładu. Napisz co wogóle chcesz uzyskać.
Pon 10 Gru, 2012 20:10
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marian14
Feldwebel
|
|
|
Remington napisał: | Pod patyną raczej nie znajdziesz czarnego podkładu. Napisz co wogóle chcesz uzyskać. |
tzn, że nie ma możłiwości usunięcia patyny bez naruszania oryginalnej farby?
Pon 10 Gru, 2012 20:28
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Indiana Jones
Moderator Oberst
|
|
|
to jest chyba raczej korozja a nie patyna, patyna to coś porządanego, korozja nie
nie da się tego usunąć pozostawiając farbę, bo farba już tylko na tym "zielonym" się trzyma
takie uroki ziemniaków.
_________________ Pozdrawiam
Przemek
Pon 10 Gru, 2012 21:42
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
xnitro
Pułkownik
|
|
|
Temu odznaczeniu już raczej nie pomożesz, ale łuski mosiężne mógłbyś po wstępnym odmoczeniu potraktować ściereczką z pastą UNIPOL. Daje zaskakująco dobre efekty, nie uszkadza i dodatkowo konserwuje. Polecam wszystkim zwłaszcza do srebra.
_________________ bierzcie, a będzie wam dane
Pon 10 Gru, 2012 23:03
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
EK
Generał brygady
|
|
|
W Niemczech w Baumarketach może w Polsce też można kupić płyn do czyszczenia złota,srebra,mosiądzów itd.Jest to taka puszka z koszykiem wkladasz łuski zatapiasz na 4 minuty.Opłukujesz ciepłą wodą ,przecierasz miękką szmatką.I łuski masz jak nowe.
_________________ Jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma .
Jur,,EK,,
Sro 19 Gru, 2012 20:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marynarz
Podporucznik marynarki
|
|
|
Patyna
Witam
Do usuwania patyny stosuje plyn Brasso, kupilem go kilka lat temu w USA i powiem szczerze, ze zawsze spelnia swoje zadanie. Jakis czas temu widzialem taki plyn w Niemczech. Poza tym bardzo dobrze czysci mosiadze i miedz. Prosze go nie wachac bo strasznie drazni nos.
Pozdrawiam
Rafal
Wto 27 Sie, 2013 1:12
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
arak
Kapitan
|
|
|
Witam, na allegro można zakupić płyny do czyszczenia monet które bardzo dobrze działają. Osobiście uważam jednak że usuwanie tlenków tego rodzaju jest niepotrzebne ponieważ w miejscu gdzie się już pojawiły nie ma na pewno oryginalnej farby a tym samym usuniesz naturalną ochronę.
Pon 28 Paź, 2013 22:31
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
GTRobin
Plutonowy
|
|
|
Moczenie w oliwce a co jakiś czas delikatnie przetrzeć jakimś detergentem np. ludwik. Nalot zejdzie ale trzeba czasu i cierpliwości.
Pią 06 Gru, 2013 12:33
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lutosław
Starszy Szeregowy
|
|
|
Można użyć pasty do zębów (takiej taniej, żeby nie miała żadnych granulek) i delikatnie czyścić szmatką. Tylko, czy w tym wypadku ścieranie patyny jest potrzebne? W stanie jak na zdjęciu też dobrze wygląda.
_________________ http://napatoczone.blogspot.com/
Pią 06 Gru, 2013 13:04
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paweł78
Porucznik
|
|
|
Witam zgadzam się z kolegą GTRobin moczenie w oliwce i przemywanie płynem do mycia naczyń się sprawdza tylko potrzeba cierpliwości.
Pozdrawiam Paweł.
Pon 08 Wrz, 2014 19:03
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sator007
Leutnant
|
|
|
Od siebie mogę dorzucić ,że tej odznace nie przywrócisz za wiele świeżości niestety.Ząb czasu przeleżanego w ziemi przedmiotu zrobił swoje.
Sob 07 Lis, 2015 21:46
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mariusz88
Porucznik
|
|
|
Sob 07 Lis, 2015 22:37
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bati
Administracja Generał dywizji
|
|
|
No cóż mogę dodać , chyba tylko tyle co na obrazku.
Kolega Sator pisze po forum co i gdzie popadnie, łącznie z zaśmiecaniem bazy danych, nic nie wnoszący wpisami.
Proponuję z lekka wyhamować, bo taka jazda może się nienajlepiej zakończyć.
Opis załącznika:
|
|
Nie 08 Lis, 2015 15:41
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
marta101
Szeregowiec
|
|
|
można tez paska do zebow , a potem woskiem. Ostatnio trafiłam na stronę dotyczącą filmów weselnych, spójrzcie tylko tutaj i sprawdźcie przykładowy teledysk ślubny. Naprawdę nowoczesna realizacja, chyba zmieniło się podejście do tego, jak tworzone są dziś filmy z wesela.
Wto 16 Sty, 2018 19:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|