|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kamil2209
Szeregowiec
|
|
|
Oczyszczenie wpinek
Witam wszystkich bardzo serdecznie Posiadam takie dwa fanty. Powiedzcie mi jaki wg Was byłby najlepszy sposób by je oczyścić i zakonserwować? Pozdrawiam.
Opis załącznika:
|
|
Pon 30 Sty, 2017 15:57
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sub-Zero
Chorąży
|
|
|
Niestety mamy tu do czynienia z cynkiem, a z tym Kolega za dużo nie zrobi... Można spróbować zlikwidować ogniska korozji słabym kwaskiem cytrynowym, ale za wiele z wpinek nie zostanie, a jak już to głębokie wżery. W każdym bądź razie nie polecam tej metody. Według mnie można potrzymać w oleju lub oliwie, tak aby większe nieczystości się odkleiły, a później podziałać wykałaczką. Proces czasochłonny i dla cierpliwych. Cudów nie będzię niestety
Pon 30 Sty, 2017 17:47
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kamil2209
Szeregowiec
|
|
|
A np jakiś lekki roztwór z sody kaustycznej? Czy to marny pomysł?
Pon 30 Sty, 2017 18:39
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sub-Zero
Chorąży
|
|
|
Oj nie, bo Ci tylko szpilki zostaną
Pon 30 Sty, 2017 20:31
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paweł78
Porucznik
|
|
|
Sub-Zero napisał: | Oj nie, bo Ci tylko szpilki zostaną |
Witaj tak jak powiedział Kolega Sub-Zero nic z tych wpinek nie zostanie po czyszczeniu sodą powiem Tobie że w tym przypadku nie wiele da się zrobić mam odznaczenie w podobnym stanie Kolega z naszego Forum podpowiedział mi żeby wygotować w wodzie destylowanej i pokryć zwykłym bezbarwnym lakierem do paznokci i tak zrobiłem.
Pozdrawiam Paweł.
Pon 30 Sty, 2017 21:37
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kamil2209
Szeregowiec
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi, coś pokombinuję i zobaczę co z tego wyjdzie. Pozdrawiam
Wto 31 Sty, 2017 10:56
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|