|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bati
Administracja Generał dywizji
Posty: 8579 Pochwał: 29 Skąd: Kraków
|
|
|
Jak przyrządzić karpia ?
W związku z tym iż Wigilia juz za kilka dni, to może ktoś ma przepis na świątecznego karpia? Im bardziej wyrafinowany przepis tym lepszy.
Pon 19 Gru, 2011 22:00
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kolicki
Major
Posty: 1629 Pochwał: 2 Skąd: GS
|
|
|
Witaj, na wstępie muszę powiedzieć, że wyrafinowany nie oznacza, z automatu, że lepszy. Poniżej znajdziesz karpia na szaro, przepis z którym się zatknąłem po raz pierwszy u Ćwierczakiewiczowej i o ile pomnę tak to właśnie powinno wyglądać:
http://wachmistrz.blog.onet.pl/Karp-po-polsku-na-szaro,2,ID126317449,n
Pozdrawiam i smacznego.
Wto 20 Gru, 2011 10:44
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Krzysiu
Chorąży
Posty: 150 Skąd: Świdnica
|
|
|
Najlepsze są najprostsze przepisy.
Karp świąteczny najprostszy:
Rozpuszczamy na patelni masło. Oczyszczone dzwonka karpia obtaczamy w mące i smażymy na patelni do uzyskania złocistego koloru. Przyprawiamy po usmażeniu solą i pieprzem. Podajemy z odrobiną masła z patelni i chałką lub bułką paryską.
Ja mogę zjeść tego dowolną ilość. _________________ www.altkreytzen.org.pl
Wto 20 Gru, 2011 14:02
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zubek
Gość
|
|
|
Aż ślinka leci
Ale, ale- mój Tata swego czasu przygotowywał karpia faszerowanego - jakoś tak to robił, że z wewnątrz wszystko sie wyciągało, odrzucało wnętrzności, ości czy co tam jeszcze nie nadawało się do jedzenia, a z mięsiwa robiło się farsz, potem to wszystko pakowało się na powrót w skórę karpia i w kamionkowym naczyniu do piekarnika, choć raczej było to duszenie na wolnym ogniu, niż pieczenie. Do tego sos, kojarzący mi się w smaku ze śmietaną i chrzanowym beszamelem...
Ale, niestety, przy moim nikłym zainteresowaniu, jak się przyrządza, a raczej co jest dobrego do zjedzenia- żadnych detali nie pomnę, i nie znam.
Może ktoś zna ten przepis?
Pozdrawiam
Sro 21 Gru, 2011 1:07
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
groszek
Generał brygady
Posty: 6454 Pochwał: 5 Skąd: Gd.
|
|
|
Mój ojczym przyrządzał tzw. "karpia po żydowsku' w galarecie...gotował głowe z jarzynami robił galarete i cos jakos tam... mi nigdy nie udało zrobić podobnie więc nie robię...Zostały wspomnienia i swoisty pomnik Ale Tobie/Wam moze sie uda. Życzę smacznego. _________________ Jest nad zatoką dąb zielony,
Na dębie złoty łańcuch lśni;
I całe noce, całe dni
Wędruje po nim kot uczony...
Sro 21 Gru, 2011 1:12
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
zoltar7
Redakcja 1'ere classe
Posty: 6 Skąd: Toruń
|
|
|
Kilka przepisów z archiwum redakcji.
Sro 21 Gru, 2011 11:52
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
EK
Generał brygady
Posty: 6826 Pochwał: 21 Skąd: Wschowa/Fraustadt
|
|
|
Ważną sprawą w tym wszystkim jest jaki to jest karp.
Ważne żeby nie byl za duży i nie za maly.Aby nie był tłusty! Jak ktoś jadł karpia dzikiego to doskonale wie że inaczej smakuje niż ze stawu hodowlanego.A jeśli już jest hodowlany to musi być zabity i smażony tuż przed konsumcją.Reszta czyli przyrządzanie to już jest tylko ,,oszukiwanie,, podniebienia. _________________ Jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma .
Jur,,EK,,
Czw 27 Gru, 2012 15:35
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
ms1975
Podporucznik
Posty: 451 Pochwał: 2 Skąd: Bolkow
|
|
|
Witam
Podam Wam przepis na smażonego karpia jakiego smażyła jeszcze moja babcia.Karp zabity dzień wcześniej oczyszczony pokrojony w dzwonka,bierzemy dwie,trzy cebule kroimy w piórka i okładamy tą cebulą karpia do miski i do lodówki na noc.Na drugi dzień czyścimy z cebuli przyprawiamy tylko solą i pieprzem, panierka i na klarowanym maśle na wolnym ogniu smażymy po 10 minut z każdej strony.Uwieżcie że bez względu ile karp waży i skąd pochodzi nie czuć go mułem.Polecam naprawdę warto spróbować
Sob 22 Lis, 2014 21:04
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Weles
Sierżant
Posty: 99 Pochwał: 1 Skąd: Hlohov
|
|
|
Przyrządzam karpia podobnie jak w przepisie podanym przez ms1975..tylko warzyw więcej-pietruszka,seler,por,marchew i cebulka-wszystko obrane,potem na drobnicę na tarce i wymieszać..karpia pokrojonego w dzwonki wkładam do miski,przekładam warzywami i do lodówy(mój karpik leżakuje w lodówce 2 dni)..i tak jak napisał kolega wyżej-mułu nie czuć a i smak całkiem zacny..pozdr.
Wto 23 Gru, 2014 1:27
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym forum Nie możesz ściągać plików w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|