|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cupi
Starszy sierżant
|
|
|
co moze przedstawiać ten obrazek?
Witam nie jestem pewien czy to ten dział,z góry przepraszam ,czy ktoś jest w stanie przedstawić co może przedstawiać te zdjęcie z góry dziękuje
Sob 19 Sty, 2013 21:49
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
groszek
Generał brygady
|
|
|
Całkiem mozliwe iz jest to jedna z ilustracji jakie wykonał Wilhelm von Kaulbach do dzieł Goethego lub Schillera.
Wskazuje na to technika wykonania tzw. kreska . Scenka rodzajowa prawdopodobnie jakas alegoria .
Jesli moje przypuszczenia są trafne nalezało by ten temat przenieść do działu wiek XIX .
A Tobie jesli mozna oczywiście radzę zmienić rame i passe-partout .... Jęsli to orginał to a jesli kopia czy reprodukcja to i tak gratuluję.
_________________ Jest nad zatoką dąb zielony,
Na dębie złoty łańcuch lśni;
I całe noce, całe dni
Wędruje po nim kot uczony...
Nie 20 Sty, 2013 9:39
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
cupi
Starszy sierżant
|
|
|
serdeczne dzięki Groszek.rama może być biedermeierowska czyli ciekawa pozdrawiam
Nie 20 Sty, 2013 11:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
seth
Użytkownik zbanowany
|
|
|
cupi;
Cytat: | kto nie pyta ten błądzi............. |
Przecież na tym obrazku wszystko jest napisane. Autor Francesco Bartolozzi grawerował dla Jego Wysokości, czy coś w tym guście.
O autorze;
http://en.wikipedia.org/wiki/Francesco_Bartolozzi
Nie 20 Sty, 2013 15:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Amica
Podpułkownik
|
|
|
Dokładnie. Autorem ilustracji jest William Hamilton, zaś na jej podstawie Bartolozzi wykonał miedzioryt
Nie 20 Sty, 2013 15:09
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
seth
Użytkownik zbanowany
|
|
|
O teraz wszystko jasne Jako że oryginalność tego przedmiotu już stwierdzono, nie mam nic do dodania
Nie 20 Sty, 2013 15:11
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
cupi
Starszy sierżant
|
|
|
i kolejne marzenia o łatwej kasie prysły jak iskra w oko bardzo dziękuje za sprowadzenie mnie na Ziemie
Nie 20 Sty, 2013 19:13
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
groszek
Generał brygady
|
|
|
Cytat: | ,czy ktoś jest w stanie przedstawić co może przedstawiać te zdjęcie z góry dziękuje Wink
|
Nie dojrzałam podpisu pod obrazem na focie...no cóż ale że właściciel nie doczytał a ilustracja podobna do ilustracji Koulbacha.
Rama jeśli biedermeierowska faktycznie to warta zachowania jednakże do tak subtelnej grafiki może delikatniejsza no i passe-partout ...ale i tak gratuluję
P.S.
Podobna kreska czyli podobny styl rysunku ... to nie nowość to starość.... .
I całe noce, całe dni
Nie 20 Sty, 2013 19:23
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
cupi
Starszy sierżant
|
|
|
Amica napisał: | Dokładnie. Autorem ilustracji jest William Hamilton, zaś na jej podstawie Bartolozzi wykonał miedzioryt | dręczy mnie pytanie ,czy ten obrazek mógłby pochodzić z prasy z tamtej epoki ? (proszę na mnie nie krzyczeć może to głupie pytanie )
Nie 20 Sty, 2013 19:36
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
groszek
Generał brygady
|
|
|
Cytat: | dręczy mnie pytanie ,czy ten obrazek mógłby pochodzić z prasy z tamtej epoki |
Do najbliższego Antykwariatu czy tez muzeum do specjalistów z dziedziny , udziela odpowiedzi... zaś czy bezpłatnie...
Albo wyjac z ramy i zobaczyc co pisze z tyłu ilustracji , jednakże można uszkodzić obraz,
P.S
Cytat: | (proszę na mnie nie krzyczeć może to głupie pytanie Embarassed ) |
Nie ma gupich pytan ...
I całe noce, całe dni
Nie 20 Sty, 2013 19:40
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
panc
Moderator Podpułkownik
Posty: 3184 Pochwał: 30 Skąd: W-wa ,Pl. Na Rozdrożu 2 m. 183 Archiwum: Grzegorz Gąsienica-Poszepszyński
|
|
|
cupi napisał: | dręczy mnie pytanie ,czy ten obrazek mógłby pochodzić z prasy z tamtej epoki ? |
Wątpię, najprawdopodobniej druk . Sprawdź lupą lub szkłem powiększającym :
google, images for printing dots
pozdr
_________________ Ministry, Animosity :
https://www.youtube.com/watch?v=L2ayask8pck&list=RDL2ayask8pck
Svoboda je prevara, zakufana prevara
Nie 20 Sty, 2013 19:59
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
groszek
Generał brygady
|
|
|
A obrazek jest ilustracją do Palamon i Arcite ...
Bo jakos to umknęło w ferworze dysputy
I całe noce, całe dni
Nie 20 Sty, 2013 20:18
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
cupi
Starszy sierżant
|
|
|
z wypowiedzi wynika na 99 procent to druk ,nie mam nic do stracenia i zaraz wyjmę go z ramy (delikatnie )postaram się zrobić dobre zdjęcia,może to pomoże w ostatecznej ocenie
Nie 20 Sty, 2013 20:27
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
cupi
Starszy sierżant
|
|
|
nie wiem czy to coś da obrazek był kiedyś gdzieś przyklejony jest pokryty klejem czyli mógłby teoretycznie w niejednej ramie być aczkolwiek... jest raczej naniesiony na gruby papier.jest poplamiony ,raczej trochę lat ma
Nie 20 Sty, 2013 21:27
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
seth
Użytkownik zbanowany
|
|
|
cupi;
Cytat: | obrazek był kiedyś gdzieś przyklejony jest pokryty klejem czyli mógłby teoretycznie w niejednej ramie być aczkolwiek... jest raczej naniesiony na gruby papier.jest poplamiony ,raczej trochę lat ma |
Są nawet ślady po gwoździach. W mojej ocenie jest to produkt masowy, ale poczekajmy na opinię fachowca. Jeżeli okaże się, że mimo wszystko mam rację, zawsze pozostanie do konkretnej wyceny rama tego obrazka. Na pewno jest cenna, tyle że ja się absolutnie na ramach nie znam.
Na marginesie tej, jakże uczonej dyskusji dodam, że oryginał można obejrzeć w Muzeum im. Puszkina w Moskwie.
Mogłem o tym drobnym szczególe napisać na wstępie, ale wrodzona skromność mi nie pozwoliła.
Pon 21 Sty, 2013 18:42
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
maly497
Użytkownik zbanowany
|
|
|
Wykonał go William Hamilton
Pon 21 Sty, 2013 20:37
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
panc
Moderator Podpułkownik
Posty: 3184 Pochwał: 30 Skąd: W-wa ,Pl. Na Rozdrożu 2 m. 183 Archiwum: Grzegorz Gąsienica-Poszepszyński
|
|
|
William Hamilton (1727-1798) obraz olejny , niesprzedany przez Sotheby's* za cenę wywoławczą $51,600 w 2005 roku .(A)
Francesco Bartolozzi (1727-1815):
Miedzioryt punktowany : http://pl.wikipedia.org/wiki/Miedzioryt_punktowany
"(Scope Note (stipple @ etching)
This term is a variety of intaglio printmaking in which the tone is created by making numerous dots on the plate, either directly or via etching.
This term is a printmaking method, a variety of intaglio printmaking, in which the lines are bitten by acid into a metal plate.)"
Egzemplarz zakupiony w 1859 przez British Muzeum wykonano w 1790 roku, egzemplarz z Muzeum Puszkina pochodzi z kolekcji książąt Bariatyńskich (Marino, gubernia Kurska -strasznie pancernie się zrobiło) ... Kolejny z kolekcji A La Ronde, Devon (B), British Art Center posiada trzy egzemplarze , w tym jeden wyjątkowy w kolorze ( À la poupée, odbitka barwna z jednej płyty, cena rynkowa £380.00 ) :
http://www.grosvenorprints.com/stock.php?engraver=Bartolozzi%2C+Francesco&WADbSearch1=Submit
http://www.nga.gov/exhibitions/clrflimpr-tech.shtm
itd...
cupi
-wystarczyłby wycinek 10 x 10 cm z dużym ,wyrażnym zumem, niemniej jest to najprawdopodobniej wycięta kartka z nazwijmy to encyklopedii lub knigi podobnego typu z przełomu XIX /XX wieku . Encyklopedie tego typu oraz praktyka ich rozbioru À la bydła w rzeźni , były dość powszednie.
Francesco Bartolozzi na eBay :
http://www.worthpoint.com/worthopedia/francesco-bartolozzi-1725-1815-205494149
http://www.worthpoint.com/worthopedia/bartolozzi-stipple-engraving-after-154900569
* https://confluence.cornell.edu/display/tam2011/Day+11+-+Christina+Chaplin
pozdr
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
|
|
_________________ Ministry, Animosity :
https://www.youtube.com/watch?v=L2ayask8pck&list=RDL2ayask8pck
Svoboda je prevara, zakufana prevara
Wto 22 Sty, 2013 8:49
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
seth
Użytkownik zbanowany
|
|
|
Panc pozamiatał, robota perfekcyjna. Ale......jeżeli ktoś wstawia obrazek który na pierwszy rzut oka wygląda na ;
Cytat: | niemniej jest to najprawdopodobniej wycięta kartka z nazwijmy to encyklopedii lub knigi podobnego typu z przełomu XIX /XX wieku |
........lub jest obrazkiem, który w dużych nakładach ozdabiał ściany licznych domów, to warto zapytać czy są jakieś sygnatury, poprosić o szczegółowe zdjęcia wybranych fragmentów. W tym temacie tego zabrakło. Nie zabrakło wątków biedermeierowskich, i sugestii o konsultację z lokalnym muzeum.Ten król jest nagi, i nic tego nie zmieni.
krakus57;
Cytat: | . Jak długo trwa oczekiwanie na recenzję u Waści ? |
Jeżeli sprawa jest pilna, to choćby dziś. Ale wolałbym jutro. Przepraszam za OT.
Wto 22 Sty, 2013 17:50
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
cupi
Starszy sierżant
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|