|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rydz-smigly
Kapitan
|
|
|
Polacy w szeregach Legii Cudzoziemskiej Hiszp. za Franco
Slyszeliscie o tym????? MOzecie cos opisac??
Wto 29 Mar, 2005 21:19
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
....
Gość
|
|
|
A słyszłaęś o polakach w Finlandii ?
Wto 29 Mar, 2005 21:33
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
rydz-smigly
Kapitan
|
|
|
Ze tam POlacy mieszkaja??? To nie zaprzeczam, napewno tam tez sa.
Ale serio:nie. Szczerze mówiac nie. Ale w jakiej armii?? W oddzialach finskich Waffen-SS???
Wto 29 Mar, 2005 21:34
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
....
Gość
|
|
|
O tych co mieli walczyć przeciw Sowietom podczas Wojny Zimowej 1940. O odmowie Angolii i Francji pomocy Finom w wojnie z Sowietami. O wycofani walczących tam polaków przez rząd Londyński.
Wto 29 Mar, 2005 21:58
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
rydz-smigly
Kapitan
|
|
|
Jak mówisz juz o POLAKACH, to pisz konkrety! Czy to byly oddzialy wojskowe, jezeli tak to jakie?? Skad sie tam wziely itd.itd.
KONKRETY
Wto 29 Mar, 2005 22:03
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Stary Wirus
Gość
|
|
|
Polacy w Finlandii
Panowie,
kiedyś, tzn. chyba w ubiegłym roku w Polsce Zbrojnej był taki artykuł o Polakach w Finlandii. Nie mam już tego numeru, więc nie podam Wam ani nazwiska autora (chyna Galski, czy jakoś tak) ani kiedy się ukazał. Ale było tam kilka ciekawych rzeczy.
Pozdro
Stary Wirus
Wto 05 Kwi, 2005 11:20
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
rydz-smigly
Kapitan
|
|
|
UNDERGROUND: tutaj chodzi nadal o LEGIE!!!
Otworz nowy temat, to pogadamy.
Wto 12 Kwi, 2005 12:15
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Donata
Szeregowiec
|
|
|
UNDERGROUND napisał: | O tych co mieli walczyć przeciw Sowietom podczas Wojny Zimowej 1940. O odmowie Angolii i Francji pomocy Finom w wojnie z Sowietami. O wycofani walczących tam polaków przez rząd Londyński. |
Witam! Niedawno zaciekawił mnie temat "kontaktów" polsko - fińskich sprzed dwudziestolecia międzywojennego. Znalazłam wzmiankę w Internecie nt. udziału Finów w potopie szwedzkim (oczywiście domyślam się, udział ten był przymusowy ). Czy ktoś zna jakiekolwiek szczegóły na ten temat, bądź też nt. wzmianki z powyższego cytatu? Może jakieś żródła? Bedę wdzięczna za wszelką pomoc :]
Sro 22 Mar, 2006 21:51
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Carthon
Porucznik marynarki
|
|
|
Donata napisał: | Witam! Niedawno zaciekawił mnie temat "kontaktów" polsko - fińskich sprzed dwudziestolecia międzywojennego. Znalazłam wzmiankę w Internecie nt. udziału Finów w potopie szwedzkim (oczywiście domyślam się, udział ten był przymusowy ) |
Od XII w Finlandia należała do Szwecji, a jej mieszkańcy służyli w armii szwedzkiej tak samo jak mieszkańcy rdzennie szwedzkich prowincji. Ot cała tajemnica
Wracając do głównego wątku, wiem, że polscy ochotnicy walczyli w lotnictwie frankistowskim, (znam nawet jedno nazwisko, Tadeusz Strykowski) nie znam jednak szczegółów.
Pią 24 Mar, 2006 0:02
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Donata
Szeregowiec
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomi2412
Szeregowiec
|
|
|
Kto z was chce się zaciągnąć do Legi Cudzoziemskiej 8)
Z powodu opadów spammu temat zamykam-Grot
Nie 07 Maj, 2006 11:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|