|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mat
Старшина
|
|
|
Rosyjski hełm, bagnet i bagnet niemiecki
Mam pytanie ile są one warte?
Na kasku jest widoczna, w dużym stopniu, szczególnie gwiazda, oryginalna farba i jest prawie nie zardzewiały.
Rosyjski bagnet jest nieco przytępiony, ostrze jest trochę skrzywione.
Niemiecki bagnet w pochwie. Sam bagnet jest dobrze zachowany ale pochwa jest mocno skorodowana choć trzyma się bardzo mocno.
Sro 05 Wrz, 2007 18:26
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
seth
Użytkownik zbanowany
|
|
|
Zdjęcie ułatwiłoby sprawę . Pytasz o kask , a może masz hełm ??? Rosyjski bagnet , carski czy z II WŚ , no i Mauser , jaki model ??? Widzisz sam , jak pomóc kiedy nic nie widać ???
Sro 05 Wrz, 2007 20:32
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mat
Старшина
|
|
|
Postaram się zamieścić w najbliższym czasie, a na razie może napisze mi ktoś gdzie mogę dowiedzieć się czegoś o kaskach/hełmach rosyjskich z II wś.
Czw 06 Wrz, 2007 18:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
seth
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mat
Старшина
|
|
Powrót do góry |
|
|
SMAZIU40
Podporucznik
|
|
|
Witam.
1 bagnet to Austria-bagnet zastępczy z okresu 1914-18,określany jako model 1917,stosowany do różnych typów broni austriackiej[Werndla,Mannlichera]
Różnice w długości poszczególnych elementów składowych.Poczekaj na odpowiedź kolegi Setha,na pewno coś doda.
Pozdrawiam.
Pon 10 Wrz, 2007 21:19
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxikasek
Moderator Generał broni
|
|
|
drugi bagnet rosyjski wz1891 (choć krótszy). Nigdy nie wiem co to za skrócone są wzory? Dla oddziałów tyłowych?. Hełm wz40 tzw. "pięcionitowiec". _________________ Prawo Balaniego:
Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
http://www.powrotlegendy.pl/
Pon 10 Wrz, 2007 22:43
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mat
Старшина
|
|
|
A wie ktoś może jaką to ma wartość?
Wto 11 Wrz, 2007 12:46
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
seth
Użytkownik zbanowany
|
|
|
Wartość ???? Wartość to ma na pewno Sowiecki hełm to ''sześćonitowiec '' wz. 40 , sam czerep , resztki malowania , jednak na temat oryginalności kamuflażu nie będę się wypowiadał.Zgięty , złamany czy też ucięty bagnet mosin , ma wartość niewielką . Natomiast bagnet zastępczy z pochwą wz. 1880 /88 na allegro pójdzie na pewno , a za ile ??? Obserwuj aukcje .
Wto 11 Wrz, 2007 18:45
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxikasek
Moderator Generał broni
|
|
|
Faktycznie "sześcionitowiec" JAk ja liczyłem? Czyli wz40/41. _________________ Prawo Balaniego:
Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Wto 11 Wrz, 2007 21:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mat
Старшина
|
|
|
Podajcie chociaz, na oko, ceny orientacyjne.[/list]
Sro 12 Wrz, 2007 11:37
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mat
Старшина
|
|
|
Znalazlem na allegro helm rosyjski wz. 36 w gorszym stanie niz moj za 290, to moj jast wart chyba wiecej?
Sro 12 Wrz, 2007 12:13
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxikasek
Moderator Generał broni
|
|
|
Nie. Twój to masówka robiona do lat 80-tych bodajże. Ceny strzelam: bagnety złom- 20 zeta za mosina, więcej za austriaka. Hełm z 10-20 zeta (nie ma żadnej pewności co do drugowojenności takowego). Równie dobrze może pochodzić z jakiejś izby pamięci zakładanej masowo w latach 70-tych. _________________ Prawo Balaniego:
Sro 12 Wrz, 2007 16:29
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mat
Старшина
|
|
|
Jestem pewien że hełm i bagnety pochodzą z II wś bo zostały znalezione na wsi na ogrodzie, wieś ta istniała na długo przed wybuchem II światowej, a po wojnie nie stacjonowały tam jakiekolwiek wojska, co wyklucza możliwość zagubienia się hełmu w czasach powojennych.
Czw 13 Wrz, 2007 14:21
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
smn
Kapral
|
|
|
Jak to jest hełm z II wojny to bym może go kupił. Wystaw go na allegro.
Czw 13 Wrz, 2007 18:38
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
smn
Kapral
|
|
|
Jak to jest hełm z II wojny to bym może go kupił. Wystaw go na allegro.
Czw 13 Wrz, 2007 18:40
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
seth
Użytkownik zbanowany
|
|
|
Mat;
Cytat: | Podajcie chociaz, na oko, ceny orientacyjne.[/list] |
Hełm sowiecki wz .36 to inna bajka , dlatego ceny są wysokie. . Natomiast rację ma Maxikasek , który wartość określa w dolnej granicy , nawet jeżeli jest z II WŚ .
Jeżeli chodzi o bagnet zastępczy to spokojnie od 50 w górę , szczególnie jeżeli jest z pochwą. Za ''mosina ''- dycha to chyba górna granica.
Czw 13 Wrz, 2007 19:03
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
smn
Kapral
|
|
|
I co?? Sprzedajesz hełm??
Sob 15 Wrz, 2007 22:52
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mat
Старшина
|
|
|
A warto by było go pomalować na nowo? (Hełm) _________________ Życie nie jest lepsze ani gorsze od naszych marzeń, jest tylko zupełnie inne.
Pon 24 Wrz, 2007 16:54
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
smn
Kapral
|
|
|
Nie maluj go. W takim stanie jest ładniejszy. nie chcesz go sprzedać?
Wto 25 Wrz, 2007 14:14
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mat
Старшина
|
|
|
Napisałem do ciebie prywatną wiadomość. _________________ Życie nie jest lepsze ani gorsze od naszych marzeń, jest tylko zupełnie inne.
Czw 27 Wrz, 2007 15:45
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym forum Nie możesz ściągać plików w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|