|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
WERTTREW
Moderator Kapitan
|
|
|
Muzeum Powstania Warszawskiego - magazyny etc.
W sobotę 9 czerwca 2007 miałem przyjemność, wraz z grupą wybrańców związanych mniej lub bardziej z Forum Muzeum Powstania Warszawskiego, wziąć udział w specjalnym spotkaniu, podczas którego dane nam było wejść w miejsca zazwyczaj niedostępne zwiedzającym.
Dzięki Dyrekcji Muzeum mogliśmy zobaczyć np. magazyny obrazów o PW, archiwum z taką ilością zdjęć, że szczęki nam poopadały (w tym oryginalne negatywy z Powstania!), przygotowywaną nową cześć ekspozycji pod roboczym tytułem "Niemcy" oraz magazyny broni i innego sprzętu! Rewelacja! Zwłaszcza, że nie było ograniczeń w bezpośrednim kontakcie z bronią!
Kapitalna sprawa, duże przeżycie! Wielkie dzięki, że mogłem tam być!
Kilka zdjęć ogólnych, żeby nie zaśmiecać za mocno forum:
1. W magazynie obrazów.
2. W magazynie broni.
3. Część szczęśliwców "pod bronią"
_________________ Pozdrawiam WERTTREW
-------------------------------
Historia&Tajemnice W-wy: http://www.werttrew.fora.pl/
Wto 12 Cze, 2007 10:22
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
tarcho
Podporucznik
|
|
|
następnym razem jak będziesz miał na oku jakiś fajny wypad daj znać po sąsiedzku O ile praca pozwoli... ja zawsze chętnie do muzeum PW.
Pozdrawiam
Wto 12 Cze, 2007 11:04
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
WERTTREW
Moderator Kapitan
|
|
|
Chętnie, ale w powyższym przypadku to nie ja decydowałem o składzie, a Dyrekcja MPW oraz "Zawiadowcy" Forum MPW. Na tym to polegało. _________________ Pozdrawiam WERTTREW
Wto 12 Cze, 2007 11:32
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
speculator
Podporucznik
|
|
|
Super!!!! ja byłem tylko tam gdzie wszyscy, ale i tak muzeum zrobiło na mnie wrażenie. Powinno być więcej takich inicjatyw. Myślę że jest to jedna z niewielu rzeczy o ile nie jedyna, która wyszła naszym decydentom. Kiedyś również byłem w jednym z muzeów na zapleczu i to co tam się znajdowało tysiąckroć przebijało eksponaty w gablotach udostępnione zwiedzającym. Stąd wiem na jakie skarby często nie jest nam dane patrzeć.
Wto 12 Cze, 2007 13:16
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxikasek
Moderator Generał broni
|
|
|
E tam. Złom jak złom. Ale fajne macie forumowiczki _________________ Prawo Balaniego:
Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
http://www.powrotlegendy.pl/
Wto 12 Cze, 2007 13:54
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
yorke
Podporucznik
|
|
|
poznaje dwoch ludkow, Jaska Kusza i Pol Mrowki. Pozdrow goraco Mrowka ode mnie
p.s.
gratulacje, na pewno bylo zacnie!
Wto 12 Cze, 2007 14:39
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
mianoraf
Chorąży
|
|
|
Ja mam właśnie zamiar się wybrać do Muzeum Powstania Warszawskiego. Co trzeba zrobić, żeby dostać się do magazynów? Opcja wejścia tam bardzo by mnie satysfakcjonowała.
Ma może ktoś kontakt (e- mail) z panem oprowadzającym po magazynie (pierwsze, drugie czwarte zdjęcie z magazynów broni )/ w zielonej koszuli, łysy/
Ostatnio spotkałem go w Sobolewie gdzie występowała jego grupa rekonstrukcji historycznej ( bodajże GRH Zgrupowanie "Radosław" ) _________________ Królestwo Elderlandu
II WW
Sro 13 Cze, 2007 14:47
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
WERTTREW
Moderator Kapitan
|
|
|
Zgadza się jest z "Radosława" - niestety decyzję o możliwości wejścia do magazynów i terminie podejmuje Dyrekcja MPW, więc obawiam się, że niewiele mogę pomóc ...
Żeby wszystko było jasne dla większości osób był to dowód uznania za aktywność na forum MPW, a dla kilku z nas po prostu za "inne zasługi" tak to nazwijmy. _________________ Pozdrawiam WERTTREW
Sro 13 Cze, 2007 15:21
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Indiana Jones
Moderator Oberst
|
|
|
Od 2 lat się wybieram do tego muzeum, albo brak czasu, albo nie mam z kim, a samemu mi się nie bardzo chce _________________ Pozdrawiam
Przemek
Czw 14 Cze, 2007 19:26
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
mianoraf
Chorąży
|
|
|
Ja też jeszcze tam nie byłem, ale będąc Polakiem należałoby tam iść. _________________ Królestwo Elderlandu
II WW
Czw 14 Cze, 2007 19:38
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mrówek
Szeregowiec
|
|
|
yorke napisał: | poznaje dwoch ludkow, Jaska Kusza i Pol Mrowki. Pozdrow goraco Mrowka ode mnie
|
O istnieniu tego wątku dowiedziałem się od Boda, dziękuję więc za pozdrowienia - nie wiedziałem nawiasem mówiąc, że przywiało Cię do stolicy, może będzie okazja się spotkać kiedyś? Oprócz yasmana miał być jeszcze z osób Ci znanych Roody102, ale ostatecznie zrezygnował.
I o samej wycieczce jeszcze słowo. Idea jej zorganizowania wyszła na początku tego roku od dyrektora Muzeum i w początkowym zamyśle (z uwagi na limitowaną liczbę miejsc) miała być przeznaczona dla najbardziej zasłużonych uczestników forum MPW (http://1944.forum.pl). Później z uwagi na to, że sporo osób się wykruszyło, w tym część w ostatniej chwili, ściągnięte zostały też osoby rzadziej udzielające się na forum, a i tak parę miejsc pozostało niewykorzystanych. Szkoda, ale wycieczka i tak była rzeczywiście bardzo udana, a eksponaty, szczególnie w magazynie broni były imponujące. Co zresztą widać na werttrewowych zdjęciach - więcej fotek, także od drugiej połowy zwiedzających, można obejrzeć na forum MPW i na forum WERTTREW-a . Dodatkowo pan z GRH "Radosław" , który opowiadał nam o broni czynił to bardzo ciekawie i z niewątpliwą znajomością rzeczy.
W przyszłości planowane są też inne atrakcje dla użytkowników forum MPW (pewnie tak nie aż tak fajne jak powyższa, chociaż kto wie, może kiedyś uda się zrobić powtórkę?) , zachęcam więc do trzymania ręki na pulsie wydarzeń, zawsze jest szansa, że może się na nie załapać ktoś słabiej związany z tamtym forum, tak jak było tym razem :> .
Pozdrawiam.
Mró.
Sob 30 Cze, 2007 0:44
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
yorke
Podporucznik
|
|
|
Sama wycieczka wygladala imponujaco, dlatego zgodnie z Twoja sugestia reke na pulsie trzymac bede
w tym momencie wybywam na urlop na 2 tygodnie, ale zlapie Cie niebawem i sie ustawimy
pozdrowka
Sob 30 Cze, 2007 7:05
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|