|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mlendor
Szeregowiec
|
|
|
Lakierowanie monet
Witam wszyskich spotkalem sie na jednej ze stron,ze morzna menety pokryc lakierem bezbarwnym więc mam pytanie czy mogl bym pokruc monete lakierem bezbarwym do paznokci.
i jak taki lakier zmywac z takich monet.
pozdr
Nie 20 Maj, 2007 12:10
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Indiana Jones
Moderator Oberst
|
|
|
yyyy ? pierwsze słyszę, ale jeśli chodzi o zmywalne lakiery to chyba capon do drewna, z tego co się orientuje powinien złazić w rozpuszczalniku.
Ja bym jednak nie polecał takich sposobów konserwacji monet.
_________________ Pozdrawiam
Przemek
Nie 20 Maj, 2007 13:40
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dragon555
Schütze
|
|
|
Witam, ja osobiscie nie polecam takowej metody. Tez kiedys taka informację znalazlem i zaryzykowałem na moje nieszczęscie na antycznej monecie. Najpierw pod lakierem zrobiło się " cos " co przysłoniło częsc awersu ( chyba powietrze ), a gdy usiłowałem wrócic do stanu wyjscia, rozcienczalnik " zjadł częsc bicia. Taki psikus... odradzam.
Nie 20 Maj, 2007 21:12
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
tonieja
Porucznik
|
|
|
Lakierowałem parę razy połamane lub rozpadające sie w palcach groszyki Ferdka ll i Leopolda.Z dobrym skutkiem.Lakier nitro bezbarwny,może być do paznokci.monetki nie kruszą się i są w jednym kawałku PZDR
Wto 22 Maj, 2007 21:30
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
tonieja
Porucznik
|
|
|
Lakierowane groszyki
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
|
|
Sro 23 Maj, 2007 13:54
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grzechotnik
Starszy sierżant
|
|
|
I owszem można lakierować, ale nie lakierem nitro a specjalną akrylową elastyczną żywicą o nazwie Polaroid B44. Tego właśnie używa sie muzeach.
Pią 06 Lip, 2007 21:22
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
jms-bytom
Moderator Major
|
|
|
Znacznie tanszym sposobem jest rozpuszczenie steropianu w rozpuszczalniku Nitro -tworzy gesta porzezroczysta /o ile nie jest za gruby/mase ktorej przy jakichs ogranicznikach mozna nadac ksztalt kapsla czy przegrodki w albumie. Potem odparowuje
Te greszelki sa faktycznie bardzo ktuche wiec samo polakierowanie niewiele da-tym je dodatkowo usztywnimy.
Pią 06 Lip, 2007 21:58
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
tonieja
Porucznik
|
|
|
JMSie,sposób który podałeś,to chyba właśnie receptura na lakier nitro Ale faktycznie dobry pomysł,bo można samemu dobrać gęstość,natomiast lakierem do paznokci musiałem lakierować kilka warstw.A lakierowanie dało sporo-1 groszyk się łuszczył,dosłownie sypał od korozji wgłębnej.2gi był złożony na 4 części.Są zabezpieczone od wpływów atm. i trochę usztywnione.Reszta zabezpieczenia to kieszonka w klaserze.PZDR
Pon 16 Lip, 2007 9:26
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
jms-bytom
Moderator Major
|
|
|
NIE GWARANTUJE BIERNOSCI CHEMICZNEJ-w/w lakieru
W sumie moze reagowac...trzeba by pomyslec nad wstepna warstwa ochronna.
Sadze ze doskonale sie sprawdzi w sypiacych sie cynkowkach czy podniszczonym alu-mozna kilka dni pomoczyc-by dobrze wsiakl...
Wto 17 Lip, 2007 22:26
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
elrex
Podporucznik
Posty: 320 Pochwał: 1 Skąd: Wpisz w google...Najstarsze góry w Polsce
|
|
|
Czytałem także kiedyś w necie o lakierowaniu moniaczków (nie polecam tego sposobu, moneta powinna pozostać taka jaka jest a nie jakieś lakierowanie.....nie wiem po co pokrywać monetę lakierem jeżeli ona przeleżała np.300 lat i nic jej nie było a po przeczytaniu takiej głupiej informacji już sra...... w gacie... ze coś sie stanie bo wydałem tyle i tyle na monetę albo to fajny wykop i się jeszcze zniszczy to chyba lepiej nią pomaluje...Osobiście nie polecam tej metody)To jest moje zdanie jeżeli się mylę to przepraszam....
Niżej link _____zobaczcie sami ale jak wspomniałem wyżej (N..P..).
http://www.katalogmonet.pl/czyszczenie_monet.html
Pozdrawiam
ELREX
_________________ carum est, quod rarum est
- drogie jest to co rzadkie.
Pią 31 Sie, 2007 14:23
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
jms-bytom
Moderator Major
|
|
|
Tak-jesli moneta nie kruszy sie...
A co innego poradzisz jesli sypie sie ?
Zwlaszcza dolnoslaskie XVII-XVIII sreberka-i greszelki i nawet wieksze sa bardzo podatne,choc ostatnio rozsypywal mi sie i denarek jagiellonski-ciekawe-bo delikatnie wsadzony w "dilerke"-sechl i sie kruszyl...??
Co skleic monete?
Inna mozliwosc to podlozyc gabke by dobrze usztywnic i w kapsel..
Wto 04 Wrz, 2007 19:54
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
elpas
Moderator Major
|
|
|
Ano widzisz,,, ja też nie jestem za lakierami na monetach... MOże je fabrycznie już chlapać ...
No cóż,, wiem, że są takie egzemplarze, że praktycznie się kruszą w palcach,, może faktycznie... ale to są jednostki - można eksperymentować, ale nie na wszystkich monetach.
Czy kleić? A przyznam się że mam sklejonego silber grosch, bo trafiłem takowego i się sypał, rozpulchniony taki jakiś,,, skleiłem,, super glu heheh i już kilka lat fantastycznie trzyma formę. (załąćznik) - aha - silbere grosch - księstwa Lippe dlatego tak zadbałem o niego. Więc i kleić można,, po chamsku? Ale skutecznie ,,, Z lakierem pewnie podobnie. A to już większa sztuka co by równo nanieść.
Opis załącznika:
|
|
Sro 05 Wrz, 2007 13:56
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grzechotnik
Starszy sierżant
|
|
|
Polaroid B44 jest sprzedawany w kryształkach, rozpuszczając go mamy więc wpływ na gęstość uzyskanego lakieru. Polaroid to preparat konserwatorski i jego właśnie używa się w pracowniach konserwatorskich. Konserwuje się nim przedmioty metalowe ulegające korozji w tym i monety które na korozję są podatne. Logiczne więc jest, że w praktyce w przypadku monet srebrnych i złotych lakierowania się nie stosuje, co najwyżej są to sporadyczne działania właśnie w przypadku monet które z jakiś powodów stały się kruche i łamliwe ale wtedy rola lakieru sprowadza się do zespolenia całości..
Sob 29 Wrz, 2007 15:25
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grzewlod
Starszy szeregowiec
|
|
|
Wszystkich zainteresowanych zapraszam :
http://www.strefakonserwatora.pl/
na tej stronie znajdziecie wiele odpowiedzi na nurtujące pytania dotyczące konserwacji.
Nie 23 Lis, 2008 18:52
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
olin
Szeregowiec
|
|
|
paraloid
Prawidlowo lakier ten (zywica akrylowa) nazywa sie Paraloid B72 lub B44, obecnie paraloid uzywany jest w wiekszosci pracowni konserwatorskich. Naprawde polecam
Sro 18 Lut, 2009 20:45
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|