| | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Rangi | Rejestracja | Profil | Wiadomości | Zaloguj
Linki | Ekipa | Regulamin | Galeria | Artykuły | Katalog monet | Moje załączniki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mlendor
Szeregowiec

Szeregowiec

Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Lakierowanie monet

Witam wszyskich spotkalem sie na jednej ze stron,ze morzna menety pokryc lakierem bezbarwnym więc mam pytanie czy mogl bym pokruc monete lakierem bezbarwym do paznokci.
i jak taki lakier zmywac z takich monet.

pozdr

Nie 20 Maj, 2007 12:10

Powrót do góry
Indiana Jones
Moderator
Oberst

Oberst

Pochwał: 19
Archiwum: X ...

yyyy ? pierwsze słyszę, ale jeśli chodzi o zmywalne lakiery to chyba capon do drewna, z tego co się orientuje powinien złazić w rozpuszczalniku.

Ja bym jednak nie polecał takich sposobów konserwacji monet.

Nie 20 Maj, 2007 13:40

Powrót do góry
Dragon555
Schütze

Schütze

Witam, ja osobiscie nie polecam takowej metody. Tez kiedys taka informację znalazlem i zaryzykowałem na moje nieszczęscie na antycznej monecie. Najpierw pod lakierem zrobiło się " cos " co przysłoniło częsc awersu ( chyba powietrze ), a gdy usiłowałem wrócic do stanu wyjscia, rozcienczalnik " zjadł częsc bicia. Taki psikus... odradzam.

Nie 20 Maj, 2007 21:12

Powrót do góry
tonieja
Porucznik

Porucznik

Lakierowałem parę razy połamane lub rozpadające sie w palcach groszyki Ferdka ll i Leopolda.Z dobrym skutkiem.Lakier nitro bezbarwny,może być do paznokci.monetki nie kruszą się i są w jednym kawałku Razz PZDR

Wto 22 Maj, 2007 21:30

Powrót do góry
tonieja
Porucznik

Porucznik

Lakierowane groszyki

Opis załącznika:

Opis załącznika:

Opis załącznika:

Opis załącznika:

Sro 23 Maj, 2007 13:54

Powrót do góry
Grzechotnik
Starszy sierżant

Starszy sierżant

I owszem można lakierować, ale nie lakierem nitro a specjalną akrylową elastyczną żywicą o nazwie Polaroid B44. Tego właśnie używa sie muzeach.

Pią 06 Lip, 2007 21:22

Powrót do góry
jms-bytom
Moderator
Major

Major

Pochwał: 4

Znacznie tanszym sposobem jest rozpuszczenie steropianu w rozpuszczalniku Nitro -tworzy gesta porzezroczysta /o ile nie jest za gruby/mase ktorej przy jakichs ogranicznikach mozna nadac ksztalt kapsla czy przegrodki w albumie. Potem odparowuje
Te greszelki sa faktycznie bardzo ktuche wiec samo polakierowanie niewiele da-tym je dodatkowo usztywnimy.

Pią 06 Lip, 2007 21:58

Powrót do góry
tonieja
Porucznik

Porucznik

JMSie,sposób który podałeś,to chyba właśnie receptura na lakier nitro Wink Ale faktycznie dobry pomysł,bo można samemu dobrać gęstość,natomiast lakierem do paznokci musiałem lakierować kilka warstw.A lakierowanie dało sporo-1 groszyk się łuszczył,dosłownie sypał od korozji wgłębnej.2gi był złożony na 4 części.Są zabezpieczone od wpływów atm. i trochę usztywnione.Reszta zabezpieczenia to kieszonka w klaserze.PZDR Uśmiech

Pon 16 Lip, 2007 9:26

Powrót do góry
jms-bytom
Moderator
Major

Major

NIE GWARANTUJE BIERNOSCI CHEMICZNEJ-w/w lakieru

W sumie moze reagowac...trzeba by pomyslec nad wstepna warstwa ochronna.

Sadze ze doskonale sie sprawdzi w sypiacych sie cynkowkach czy podniszczonym alu-mozna kilka dni pomoczyc-by dobrze wsiakl...

Wto 17 Lip, 2007 22:26

Powrót do góry
elrex
Podporucznik

Podporucznik

Pochwał: 1

Czytałem także kiedyś w necie o lakierowaniu moniaczków (nie polecam tego sposobu, moneta powinna pozostać taka jaka jest a nie jakieś lakierowanie.....nie wiem po co pokrywać monetę lakierem jeżeli ona przeleżała np.300 lat i nic jej nie było a po przeczytaniu takiej głupiej informacji już sra...... w gacie... ze coś sie stanie bo wydałem tyle i tyle na monetę albo to fajny wykop i się jeszcze zniszczy to chyba lepiej nią pomaluje...Osobiście nie polecam tej metody)To jest moje zdanie jeżeli się mylę to przepraszam....
Niżej link _____zobaczcie sami ale jak wspomniałem wyżej (N..P..).

http://www.katalogmonet.pl/czyszczenie_monet.html

Pozdrawiam
ELREX

Pią 31 Sie, 2007 14:23

Powrót do góry
jms-bytom
Moderator
Major

Major

Tak-jesli moneta nie kruszy sie...
A co innego poradzisz jesli sypie sie ?
Zwlaszcza dolnoslaskie XVII-XVIII sreberka-i greszelki i nawet wieksze sa bardzo podatne,choc ostatnio rozsypywal mi sie i denarek jagiellonski-ciekawe-bo delikatnie wsadzony w "dilerke"-sechl i sie kruszyl...??

Co skleic monete?

Inna mozliwosc to podlozyc gabke by dobrze usztywnic i w kapsel..

Wto 04 Wrz, 2007 19:54

Powrót do góry
elpas
Moderator
Major

Major

Pochwał: 19

Ano widzisz,,, ja też nie jestem za lakierami na monetach... MOże je fabrycznie już chlapać Wink...
No cóż,, wiem, że są takie egzemplarze, że praktycznie się kruszą w palcach,, może faktycznie... ale to są jednostki - można eksperymentować, ale nie na wszystkich monetach.
Czy kleić? A przyznam się że mam sklejonego silber grosch, bo trafiłem takowego i się sypał, rozpulchniony taki jakiś,,, skleiłem,, super glu heheh i już kilka lat fantastycznie trzyma formę. (załąćznik) - aha - silbere grosch - księstwa Lippe dlatego tak zadbałem o niego. Więc i kleić można,, po chamsku? Ale skutecznie Wink,,, Z lakierem pewnie podobnie. A to już większa sztuka co by równo nanieść.

Opis załącznika:

Sro 05 Wrz, 2007 13:56

Powrót do góry
Grzechotnik
Starszy sierżant

Starszy sierżant

Polaroid B44 jest sprzedawany w kryształkach, rozpuszczając go mamy więc wpływ na gęstość uzyskanego lakieru. Polaroid to preparat konserwatorski i jego właśnie używa się w pracowniach konserwatorskich. Konserwuje się nim przedmioty metalowe ulegające korozji w tym i monety które na korozję są podatne. Logiczne więc jest, że w praktyce w przypadku monet srebrnych i złotych lakierowania się nie stosuje, co najwyżej są to sporadyczne działania właśnie w przypadku monet które z jakiś powodów stały się kruche i łamliwe ale wtedy rola lakieru sprowadza się do zespolenia całości..

Sob 29 Wrz, 2007 15:25

Powrót do góry
Grzewlod
Starszy szeregowiec

Starszy szeregowiec

Wszystkich zainteresowanych zapraszam :

http://www.strefakonserwatora.pl/

na tej stronie znajdziecie wiele odpowiedzi na nurtujące pytania dotyczące konserwacji.

Nie 23 Lis, 2008 18:52

Powrót do góry
olin
Szeregowiec

Szeregowiec

paraloid

Prawidlowo lakier ten (zywica akrylowa) nazywa sie Paraloid B72 lub B44, obecnie paraloid uzywany jest w wiekszosci pracowni konserwatorskich. Naprawde polecam

Sro 18 Lut, 2009 20:45

Powrót do góry
Strona 1 z 1

Skocz do: