|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert05
Pułkownik
Posty: 4537 Pochwał: 9
|
|
|
Potrawy z owadów w Europie.
Witam, spotkałem się z opinią że Europa była jedynym kontynentem na którym nie spożywano owadów. Dotyczy to okresu od starożytności do czasów współczesnych. Podobno w starożytności były znane jakieś potrawy z owadów ( niestety nie ustaliłem jakie) potem te potrawy zanikły. W czasach współczesnych znane są eksperymenty kulinarne czynione w tym zakresie. Jednak pozostają setki lat pomiędzy tymi okresami w których potraw z owadów w Europie podobno nie było. Czy wiadomo coś o potrawach z owadów spożywanych w Europie przed czasami współczesnymi? Pozdrawiam.
Sro 21 Sie, 2019 22:00
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
ms1975
Podporucznik
Posty: 450 Pochwał: 2 Skąd: Bolkow
|
|
|
Co prawda na spożycie owadów wskazuje już grecki komediopisarz Arystofanes, czy źródła rzymskie potwierdzające spożycie larwy trociniarki czerwicy. Jednak od czasów średniowiecza owady praktycznie zniknęły z europejskich stołów. Aż do początków XX w. we Francji spożywana była zupa z chrabąszczy majowych, ale jest to sytuacja w Europie wyjątkowa. Trudno zatem mówić w takim przypadku o powszechnym spożyciu owadów w Europie.
Tyle udalo mi sie wygooglowac A ponizej przepis na zupke
Zupa z chrabąszczy majowych należy do mniej rozpowszechnionych w Europie dań z owadów. Była znana do połowy XX wieku w Niemczech i Francji. W smaku przypomina zupę krabową. Chrabąszcze majowe pozbawione skrzydeł i odnóży podsmaża się na maśle, a następnie gotuje w rosole cielęcym lub kurzym.
Wto 03 Wrz, 2019 20:32
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Robert05
Pułkownik
Posty: 4537 Pochwał: 9
|
|
|
Witam, fajne znalezisko . Podobno inna wersja tej zupy przewidywała, rozgniecenie chrabąszczy w moździerzu przed ich dodaniem do wywaru. Podobno te chrabąszcze spożywano na surowo oraz na słodko. https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_z_chrab%C4%85szczy_majowych
Jest jeszcze jedna potrawa z owadami jedzona w Europie, pochodzący z Sardynii wyjątkowo obrzydliwy ser "Casu marzu". https://pl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
Jeszcze tak ciekawostka luźno związana z tematem, czerwiec polski był używany nie tylko do barwienia tkanin ale również stosowano go jako barwnik spożywczy. Jeszcze na początku XX wieku w niektórych wioskach stosowano go do zabarwiania wódki. Nawet dzisiaj stosuje się do barwienia produktów w przemyśle spożywczym, barwnika o nazwie kwas karminowy E 120. Pochodzi on ze zmielonych owadów zwanych czerwcami kaktusowymi.
Pozdrawiam.
Sro 04 Wrz, 2019 18:24
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
moshaloo
Szeregowiec
Posty: 3 Skąd: Kraków
|
|
|
W Szwajcarii sprzedaż dań z owadów jest na porządku dziennym. Na sklepowych półkach pojawią się hamburgery produkowane z larw chrząszcza znanego jako mącznik młynarek, ryżu i warzyw, oraz klopsiki z owadów, również na bazie mącznika młynarka. Może ktoś się skusi?
Pią 18 Paź, 2019 10:39
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym forum Nie możesz ściągać plików w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|