|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maxikasek
Moderator Generał broni

|
|
|
MG-204
na jakich samolotach był mocowany MG-204 opócz BV-138 i Do-24?
Sob 11 Lut, 2006 16:31
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Grendel
Moderator Pułkownik

|
|
|
Hmmm...Ciekawe pytanie.
Wiem o nieszczesnej dziobowej wiezyczce w BV-138 A-1 z tym dzialkiem.
O tym, ze byly montowane w Do-24 (w ktorej wersji?) obilo mi sie o uszy, gdy wydobyli jakis wrak w Norwegii z tym dzialkiem.Co ciekawe - moje zrodla (sprawdzilem po lebkach, ale chyba nie przeoczylem) pisza jedynie o Solothurn'ach, MG-151/20, albo o Hispano-Suiza 404, jako ciezszym uzbrojeniu Do-24.Nigdzie ani sladu po MG 204...
Z tego co pamietam o tych dzialkach, to projektowano je z mysla o wprowadzeniu ich na uzbrojenie stale.Jednak ich sklonnosc do zaciec sprawila, ze wyprobowano je w wiezach BV-138 A-1.Byly one jednak (zarowno dzialka, jak i wieze - jak one sie zwaly?LB-204?) tak awaryjne(o ile pamietam - BV utrzymywal stala ekipe mechanikow w bazie Ku.Fl.Gr.506 w Hoernum tylko do ich napraw!), ze zaprzestano ich produkcji.
Czy byly uzywane jeszcze gdzies?Przyznaje sie - nie wiem.Podreczne zrodelka nic nie wykazuja.
Pozdrowienia
Grendel
Pon 13 Lut, 2006 23:11
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
 |