|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szponiasty
Podpułkownik
|
|
|
Twoje miasto - Twoje zabytki w potrzebie.
Twoje miasto - Twoje zabytki w potrzebie.
Zastanawiałem się długo gdzie umieścić ten wątek i wydaje mi się że dział o zaginionych zabytkach będzie odpowiedni w pewnym sensie alegorycznie przedstawi problem (czy też wyjątki).
Tak przyznać muszę z radością iż są to wyjątki i przykładowo nasze najbardziej zadłużone miasto w Polsce pięknieje, a watek ten pragnę poświęcić wyjątkowo oburzającym efektom ignorancji, niedopilnowania – a być może efektów poprawnego wykonania swojej pracy. Nie jestem specjalistą i być może chodzi tylko o różne wrażenia estetyczne i ich pojęcie – proszę o sprostowanie w takim przypadku.
Na pierwszy ogień chcę pokazać najpiękniejsze podobno miejsce Torunia: widok z mostu drogowego na Krzywa Wieżę i budynek pierwszej w odrodzonej Polsce Szkoły Marynarki Wojennej.
Jak widzimy, niedawnymi czasy wybudowano paskudną dobudówkę (uwaga, stwierdzenie subiektywne) z cegły klinkierowej, z przepięknymi kolektorami słonecznymi i zbiornikami – które obecnie "upiększają" widok, zasłaniając naszą bezcenną od setek lat Krzywą Wieżę. Kolektory na tle jedynego odcinka zachowanych średniowiecznych murów Starego Miasta są przepięknym pomysłem, przekazują myśl o ekologii naszego miasta.
Niedaleko możemy zaobserwować miłość od lat do szklanych klatek schodowych na tle średniowiecznych murów – (ale to już dzieło sprzed około 15 lat, jednak myśl tak jak widac wiecznie żywa w Toruniu)
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
kolektory w krasie niosące przesłanie - Toruń miastem ekologicznym |
|
|
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
Tył budyneku pierwszej w odrodzonej Polsce Szkoły Marynarki Wojennej |
|
|
Opis załącznika:
Oto nasza tradycja, ta sprzed lat - acz żywa. |
|
|
Opis załącznika:
|
|
Wto 13 Gru, 2011 21:55
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
szponiasty
Podpułkownik
|
|
|
Przytoczone już w innym dziale forty zapleczowe twierdzy pruskiej z Torunia, ulica Mazowiecka.
ps: niesamowite jak widać przekrój ,no ale to i tak serce krwawi,
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
|
|
Pon 02 Sty, 2012 20:37
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
włóczykij
Podporucznik
|
|
|
W Wodzisławiu jest cmentarz Żołnierzy Radzieckich.Jest w niezłym stanie,postaram się zapodać foty.Miasto dba o to miejsce.
Pon 02 Sty, 2012 21:11
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
szponiasty
Podpułkownik
|
|
|
Swietnie.
Pon 02 Sty, 2012 22:27
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ankara
Szeregowiec
|
|
|
Żyrardów-całe miasto to jeden wielki zabytek.
Pią 18 Sty, 2013 11:17
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
wojo
Podporucznik
|
|
|
Dorzucę coś od siebie . Moja ocena może być subiektywna . Na forum jest wiele osób z Wrocławia i mogą mieć inne zdanie na ten temat .
Ulica Świdnicka , budynek SOLPOL , postawiony w roku 1992 . Jak widać idealnie komponuje się z resztą zabudowy . Tuż za nim w kolejności : kościół , hotel MONOPOL , opera . Na szczęście zapadła już decyzja o jego wyburzeniu . Aby jednak interes się kręcił , na jego miejscu ma powstać kolejny gniot architektoniczny .
No i coś co we Wrocławiu można często spotkać , czyli tzw. plomby .
Ta jest na ul. Wybrzeże Wyspiańskiego . Szkoda nawet to komentować
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
|
|
Opis załącznika:
|
|
_________________ "Jeszcze nikt nie wygrał wojny umierając za własną ojczyznę. Wojnę wygrywa się kiedy to przeciwnik ginie za jego ojczyznę"
Patton
Pią 18 Sty, 2013 12:55
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ankara
Szeregowiec
|
|
|
wspaniałe budowle
Sro 23 Sty, 2013 16:43
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
nauczyciel
Chorąży
|
|
|
miejsca w Toruniu
A czy jest jeszcze w Toruniu wystawa"światło i dźwięk" pokazująca Toruń za czasów Kopernika?
Pozdrawiam
Pon 11 Lut, 2013 12:40
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|