Witam wszystkich
Z góry przepraszam, jeśli zamieściłem ten temat w nieodpowiednim miejscu. Otóż bardzo proszę wszystkich Forumowiczów o pomoc w odgadnięciu, co to jest za urządzenie, które znajduje się na przedstawionych zdjęciach. Ja nie mam zielonego pojęcia co to jest ani do czego się to wykorzystuje/stywało Otrzymałem ten sprzęt od kolegi, który również nie wie co to jest Za WSZELKIE pomysły z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Mikroskopem raczej nie ale pewnym rodzajem urządzenia optycznego. Wyprodukowany przez S - L "Société des Lunetiers" firmę działającą w latach 1849-1972 i specjalizującej się w tego typu maszynach. Jest to frontofokometr (focimeter), urządzenie wykorzystywane w okulistyce .
http://www.museyeum.org/detail.php?t=objects&type=all&f=&s=focimeter&record=7 _________________ forum.historia.org.pl Każdy dzień jest podróżą przez historię
Sugerując się ostatnim załącznikiem - wygląda jak zdekompletowany mikroskop
Ale, bądź co bądź, pochwała @Amice się należy - nieprawdzaż Kris
Pozdr _________________ Szukajcie .........i aby Was nie znaleźli.
Pozdrawiam.Dariusz
Więc po kolei Przede wszystkim wielkie dzięki Amica. Naprawdę jestem pełen podziwu dla Ciebie Oczywiście plus wędruje do Ciebie. Poza tym, pozostałym też dziękuję za sugestie A jeśli chodzi o to co widać przez optykę : przez okular widać pole widzenia w kształcie tarczy strzeleckiej a w tej drugiej części optyki widoczna jest pionowa podziałka od -20 do + 20 dioptrii przesuwana pokrętłem, która jednak widoczna jest dopiero gdy poświeci się w nią latarką. Mam nadzieję, że cokolwiek z tego zrozumiecie co napisałem
Urządzenie służyło do pomiarów szkieł okularowych.Obecnie stosowane urządzenia tego typu wyglądają trochę inaczej.Temat proponuję przenieść do nowego działu na forum Zabytki Techniki.
Więc po kolei Przede wszystkim wielkie dzięki Amica. Naprawdę jestem pełen podziwu dla Ciebie Oczywiście plus wędruje do Ciebie. Poza tym, pozostałym też dziękuję za sugestie A jeśli chodzi o to co widać przez optykę : przez okular widać pole widzenia w kształcie tarczy strzeleckiej a w tej drugiej części optyki widoczna jest pionowa podziałka od -20 do + 20 dioptrii przesuwana pokrętłem, która jednak widoczna jest dopiero gdy poświeci się w nią latarką. Mam nadzieję, że cokolwiek z tego zrozumiecie co napisałem
Dziękuję bardzo. Cieszę się, że mogłam pomóc Inna nazwa urządzenia to dioptromierz i służyło do pomiaru mocy soczewek. _________________ forum.historia.org.pl Każdy dzień jest podróżą przez historię
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym forum Nie możesz ściągać plików w tym forum
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.