|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szponiasty
Podpułkownik
Posty: 3160 Pochwał: 2 Archiwum: APwB / OKBZN
|
|
|
Jak marynować Gąski ???
Witam serdecznie.
Jako że jesień już nadeszła i grzybki rosną w lasach przedstawię stary przepis, jeszcze przedwojenny od babci kolegi na – marynowane gąski.
Przepis w proporcjach szklankowych, można dowolnie proporcjonalnie powiększać.
Na początek należy umyć gąski kilkakrotnie w zimnej wodzie by pozbyć się pisaku oraz oczywiście wcześniej je oczyścić. Następnie gotujemy je przez 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy na durszlaku i czekamy.
W miedzy czasie należy przygotować zalewę oraz ją zagotować.
3 szklanki wody,
1,5 szklanki octu 10%,
0,5 szklanki cukru,
cebula pokrojona w plasterki, (nie w kostkę)
2 -3 liście laurowe,
2- 3 kulki ziela angielskiego,
płaska stołowa łyżka gorczycy,
Do zagotowanej zalewy wrzucamy odsączone grzyby i gotujemy znów około 15 minut, następnie wkładamy do słoików i zakręcamy.
Ot wszystko.
Pozdrawiam i smacznego.
Nie 09 Paź, 2011 21:13
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
erkael56
Major
Posty: 1560
|
|
Powrót do góry |
|
|
aceton
Podporucznik
Posty: 386
|
|
|
Szponek za dużo octu, za mocna marynata i mniej cukru.
Ja proponuje 1 do 3.
3 szklanki wody,
1 szklanki octu 10%,
0,25 szklanki cukru,
cebula pokrojona w plasterki, (nie w kostkę)
2 -3 liście laurowe,
2- 3 kulki ziela angielskiego,
płaska stołowa łyżka gorczycy,
dwa goździki, kawałeczek cynamonu - to doda fantastycznego piernikowego świątecznego aromatu,
Sro 12 Paź, 2011 21:08
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zubek
Gość
|
|
|
A można i tak, jak moja żona:
2,5 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
łyżka stołowa płaska cukru
kilka ziarenek pieprzu, najlepiej kolorowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
zagotowane w osolonej wodzie gąski odcedzić, do słoików i zalać gorącą zalewą ( wrzątkiem), odwrócić dnem do góry i odstawić do wystygnięcia,
bez cebuli - bo wtedy są smaczniejsze i ostrzejsze...
Pozdrawiam
Pon 31 Paź, 2011 22:58
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
szponiasty
Podpułkownik
Posty: 3160 Pochwał: 2 Archiwum: APwB / OKBZN
|
|
|
aaaaaaaaa ważne gotować w osolonej wodzie , a by zachować kolor gąsek należy dodać 2% octu - sprawdziłem, działa są żółte piękne (sprawdzałem jeszcze dodatek kwasku cytrynowego - ale to nie działało)
pozdr
janek
Nie 06 Lis, 2011 22:33
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
aceton
Podporucznik
Posty: 386
|
|
|
To może troszkę sięgniemy do poważnej literatury , a co by pasowała datowana jest na 1917 rok, czyli sprzed epoki lodówek gdy istniały lodownie a na słoikach były pęcherze na nie nakrętki.
z "Spiżarnia i zapasy zimowe" Marty Norkowskiej z 1917 roku wydanie Gebethenera i Wolfa.
Pon 07 Lis, 2011 20:23
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym forum Nie możesz ściągać plików w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|