| | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Rangi | Rejestracja | Profil | Wiadomości | Zaloguj
Linki | Ekipa | Regulamin | Galeria | Artykuły | Katalog monet | Moje załączniki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KOBUCH
Podporucznik

Podporucznik

Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Medal do identyfikacji

Witam. Prosiłbym o identyfikację odznaczenia. Wykonane ze srebra

Wto 30 Lip, 2024 18:15

Powrót do góry
Kleinepanzerfaust
Podporucznik

Podporucznik

Dzień dobry

Medal wybity z okazji 30 rocznicy powstania Ochotniczej straży pożarnej w mieście Meran (południowy Tyrol) .

Im Herbst des fernen Jahres 1867 wurde in Meran durch die Mitglieder des kurz vorher entstandenen Turnvereins eine Turnfeuerwehr gegründet. Ein Jahr später wurde die Freiwillige Feuerwehr Meran offiziell im Jahr 1868 gegründet.

Jesienią 1867 roku członkowie nowo powstałego klubu gimnastycznego utworzyli w Meranie gimnastyczną straż pożarną. Rok później w 1868 roku oficjalnie powołano Ochotniczą Straż Pożarną w Meranie.
Na medalu jest herb miasta no i na rewersie data powstania straży, czyli jak dobrze widzę 1 września 1868
Niestety nie wiem czy wstążka jest prawidłowa.
Pozdrawiam

Wto 30 Lip, 2024 19:49

Powrót do góry
KOBUCH
Podporucznik

Podporucznik

Wielkie Dzięki za info. Pozdrawiam

Wto 30 Lip, 2024 20:05

Powrót do góry
lukasz-41
Captain

Captain

Pochwał: 1

Bardziej precyzyjnie, medal został nadany za 30-letnią służbę strażacką ("FÜR 30 JAEHRIGEN FEUERWEHRDIENST"), a otrzymał go, o ile dobrze odczytałem, pan Anton Baumgartner. Opierając się na tym, co napisał kol. Kleinpanzerfaust, data na rewersie może być datą wstąpienia p. Antoniego do służby, zaś medal nadano w roku 1898. Wstążka może być oryginalna, bo flaga Merano jest biało-czerwona, a sam medal jest moim zdaniem bardzo ładny. Jaka jest średnica medalu i szerokość wstążki?

Czw 01 Sie, 2024 23:14

Powrót do góry
KOBUCH
Podporucznik

Podporucznik

Witam.Dziękuję bardzo za zinteresowanie postem. Medal ma średnicę 35 mm. Wstążka 45 mm wysokość 70 mm. I jeszcze dopatrzyłem się sygnatury na rancie medalu. Zdjęcie słabe bo ciężko uchwycić ,ale wydaje się że to bardziej punca. Dodaje też zdjęcie tyłu wstążki

Pią 02 Sie, 2024 10:19

Powrót do góry
Strona 1 z 1

Skocz do: