|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sergiuszg44
Kapitan
|
|
|
Rozkazał sprawdzić domniemane pokrewieństwo żydowskie Franco,bez efektów pogłoski nie sprawdziły się
Wto 15 Gru, 2009 21:37
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
malyxxl
Podpułkownik
|
|
|
Zadajesz
Wto 15 Gru, 2009 21:38
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
sergiuszg44
Kapitan
|
|
|
Ilu miedzy rokiem l 1920 a 1929 przybyło z Europy do USA emigrantów? (liczba zaokrąglona do miliona)
Wto 15 Gru, 2009 22:16
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
twer49
Major
|
|
|
Witam,
Wstyd sie pomylic
Powiedzmy ze na okraglo 4 mln. ludzi.
Pozdrawiam. _________________ Rzeczpospolita to wielki burdel, konstytucja to prostytutka, poslowie to k...y J. Pilsudski
Socjalizm z ludzką twarzą będzie możliwy, gdy będzie miał gołą dupe.
Wto 15 Gru, 2009 23:35
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
sergiuszg44
Kapitan
|
|
|
Znacznie więcej
pozdrawiam
Wto 15 Gru, 2009 23:38
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
moowi
Kapitan
|
|
|
Ok. 32 mln _________________ W życiu piękne są tylko chwile
Wto 15 Gru, 2009 23:40
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
twer49
Major
|
|
|
Witam,
Uuups, korzystalem z tego linka:
http://www3.uj.edu.pl/ISR/kulturoznawstwo_miedzynarodowe/publikacje/irish2.htm
Jest tam tabelka, i wedlug autora (autorow) w rubryce po prawej stronie (Total emigration to US) pomiedzy latami 21 i 30 podano liczbe cos ponad 4 mln. Albo ja cos pokrecilem.
Pozdrawiam. _________________ Rzeczpospolita to wielki burdel, konstytucja to prostytutka, poslowie to k...y J. Pilsudski
Wto 15 Gru, 2009 23:52
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
moowi
Kapitan
|
|
|
Pokręciłeś , tabela dotyczy emigracji z Irlandii i Polski do USA. _________________ W życiu piękne są tylko chwile
Wto 15 Gru, 2009 23:56
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
twer49
Major
|
|
|
Moowi wiedzialem ze cos pokrecilem. Lecz zmylil mnie w naglowku ten.....Total
Polakow bylo cos ponad cwierc miliona, podobnie Irlandczykow. To daje ponad 500tys. Total bylo cos ponad 4 mln.
Sro 16 Gru, 2009 0:02
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
sergiuszg44
Kapitan
|
|
|
Punkt dla Twera
ps
pytanie miało dotyczyć lat 1820 -1929 mój błąd spowodował zmianę jednej cyfry w dacie w 1820 na 1920 w tym okresie liczba emigrantów osiągnęła 32 mln
przepraszam zainteresowanych
Sro 16 Gru, 2009 11:38
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
twer49
Major
|
|
|
Witam,
Sergiusz dziekuje i jesli chodzi o mnie chcialbym byc zawsze przepraszany za takie pomylki.
Pytanie. Fragment zyciorysu, prosze o podanie imienia nazwiska i krotkiej notki o tym czlowieku.
Cytat: | W latach 1919-20, walcząc m.in. na froncie fińskim, został trzykrotnie odznaczony Orderem Czerwonego Sztandaru za męstwo, awansowany do stopnia kombryga (odpowiednik dowódcy brygady) i skierowany na studia do Akademii Sztabu Generalnego w Moskwie |
Sro 16 Gru, 2009 13:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
moowi
Kapitan
|
|
|
sergiuszg44 napisał: | Punkt dla Twera
ps
pytanie miało dotyczyć lat 1820 -1929 mój błąd spowodował zmianę jednej cyfry w dacie w 1820 na 1920 w tym okresie liczba emigrantów osiągnęła 32 mln
przepraszam zainteresowanych |
Nic już nie rozumiem , jaka jest prawidłowa odpowiedź ? _________________ W życiu piękne są tylko chwile
Sro 16 Gru, 2009 13:30
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
sergiuszg44
Kapitan
|
|
|
Tak jak napisałem punkt dla Twera chyba ze udowodnisz ze tak jak napisałeś miedzy 1920 a 1929 przybyło z Europy do USA 32 miliony emigrantów
Twer zadajesz
Sro 16 Gru, 2009 22:27
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
twer49
Major
|
|
|
Sergiusz juz zadalem, ale moge raz jeszcze. Mam nadzieje ze juz wszystko jasne.
Pytanie:
Cytat: | Pytanie. Fragment zyciorysu, prosze o podanie imienia nazwiska i krotkiej notki o tym czlowieku.
Cytat:
W latach 1919-20, walcząc m.in. na froncie fińskim, został trzykrotnie odznaczony Orderem Czerwonego Sztandaru za męstwo, awansowany do stopnia kombryga (odpowiednik dowódcy brygady) i skierowany na studia do Akademii Sztabu Generalnego w Moskwie
|
Pozdrawiam.
Dorzuce jeszcze kilka szczegolow:
Jego ojciec byl pulkownikiem armii rosyjskiej.
Jego brat byl pulkownikiem AC.
Jego dziad w swych pamietnikach pisal " Rzemiosła wojennego uczyć się trzeba i to najlepiej od wroga, by zgłębić jego strategię i pokonać go później jego własną bronią". _________________ Rzeczpospolita to wielki burdel, konstytucja to prostytutka, poslowie to k...y J. Pilsudski
Czw 17 Gru, 2009 2:03
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
borys
Major
|
|
|
Bolesław"Żmudzin" Kontrym _________________ Священная война
Czw 17 Gru, 2009 9:39
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
twer49
Major
|
|
|
Witam,
Borys dobra odpowiedz Zadajesz nastepne pytanie.
Prosilem o kilka slow o "Zmudzinie". Oto one.
http://www.asme.pl/116497149821100.shtml
Chce przyblizyc tego niesamowitego faceta tym , ktorzy go mniej znaja .
Czw 17 Gru, 2009 12:30
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
borys
Major
|
|
|
Cytat: | Prosiłem o kilka ... |
wybacz twer nie widziałem Twojego "pierwszego" pytania
ale mam nadzieję ,że pytania jakie zadałem w Konkursie Ciekawe postacie zadowoli Cię i pokaże ,że "Żmudzin" nie jest dla mnie osobą anonimową
Cytat: | Moje pytanie łatwe o kogo chodzi: powstaniec warszawski,żołnierz AK , który może "poszczycić" się stopniem kombryga. |
pozdrawiam
moje pytanie
zaczynał w Legionach ,w 1926 bronił rządu legalnego , po 1927 aresztowany i zdegradowany ale nie za poglądy polityczna , człowiek o talentach ekonomicznych tak przynajmniej twierdzi Sławoj Składkowski .
1. o kogo chodzi ?
2. i za co został aresztowany ? _________________ Священная война
Czw 17 Gru, 2009 13:21
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
red25
Lieutenant Colonel
|
|
|
1. Michał Rola-Żymierski
2. Aresztowany, sadzony i skazany za nadużycia przy zamówieniach masek gazowych w firmie Protekta
Czw 17 Gru, 2009 13:43
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
borys
Major
|
|
|
szybko poszło
Twoje zdawaj _________________ Священная война
Czw 17 Gru, 2009 13:50
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
red25
Lieutenant Colonel
|
|
|
Proszę o podanie imienia i nazwiska oraz nazwy partii, którą reprezentował poseł na Sejm, były działacz POW, który wydobył z więzienia CZEKA w Piotrogrodzie Bolesława Wieniawe-Długoszowskiego
Czw 17 Gru, 2009 15:22
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
panc
Moderator Podpułkownik
Posty: 3184 Pochwał: 30 Skąd: W-wa ,Pl. Na Rozdrożu 2 m. 183 Archiwum: Grzegorz Gąsienica-Poszepszyński
|
|
Powrót do góry |
|
|
loslos
Gość
|
|
|
Prawdopodobnie chodzi Ci o Kazimierza Pużaka posła na Sejm Ustawodawczy oraz trzech pierwszych kadencji z ramienia PPS.
Co do uwolnienia B. Wieniawy-Długoszowskiego to zdania są podzielone, niektórzy twierdzą, że zrobił to Leon Berenson
Ostatnio zmieniony przez loslos dnia Czw 17 Gru, 2009 20:09, w całości zmieniany 1 raz
Czw 17 Gru, 2009 18:50
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
red25
Lieutenant Colonel
|
|
|
Zaliczam Pużaka - Berenson wystąpił tutaj jako emisariusz bo znał Dzierżyńskiego z czasów gdy go bronił przez carskim sądem, ale sprawą kierował Pużak.
Czw 17 Gru, 2009 20:28
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
loslos
Gość
|
|
|
Dzięki
Pytanie :
Oficer artylerii, zginął jednak jako dowódca pułku kawalerii (i to nie pierwszego lepszego). Odznaczony Krzyżem Srebrnym Orderu Wojennego VM.
Pią 18 Gru, 2009 18:48
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
sergiuszg44
Kapitan
|
|
|
Zbigniew Kiedacz
Sob 19 Gru, 2009 12:17
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|