|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
prospecteur
1'ere classe
|
|
|
Patrynius porównywanie sytuacji Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Finlandii w ramach Cesarstwa Rosyjskiego jest trochę bez sensu ponieważ mamy do czynienia z dwoma z pozoru podobnymi ale naprawdę zupełnie innymi organizmami państwowymi.
W skrócie: Wielkie Księstwo Finlandii stworzyli Rosjanie po oderwaniu od Szwecji ziem fińskich od Szwecji w 1809 r. Finowie traktowali je jak ojczyznę: było to ich pierwsze państwo. Związane z imperium carskim, jemu zawdzięczało istnienie.
Kongresowe Królestwo Polskie było nędznym skrawkiem dawnego, potężnego Królestwa Polskiego, które dawniej wiodło z Rosją zwycięskie wojny aż w końcu zostało przez nią pogrzebane. Mimo to Polska przeciw Rosji podnosiła się w powstaniu kościuszkowskim i kampanii 1812 r.
To co dla Finów było szczytem dla nas było namiastką, która w marzeniach Polaków miała posłużyć w sprzyjających okolicznościach jako przyczółek do odbudowy prawdziwego Królestwa Polskiego.
Rosjanie doskonale o tym wiedzieli i dlatego konstytucja Kr. Pol. szybko stała się dla nich niewygodnym gorsetem, z którego powoli się starali się wyzwolić. To z kolei doprowadziło do powstania listopadowego.
Tak więc dla Finów Rosja była gwarantem istnienia i funkcjonowania autonomii i dlatego wiernie jej służyli. Pozwolę sobie zacytować tu pewien fragment artykułu, który dobrze ukazuje sytuację Finów pod panowaniem rosyjskim w okresie powstania listopadowego:
Cytat: | Był ciemny zimowy wieczór, 12 grudnia 1830 r., gdy 746 żołnierzy Gwardii Fińskich Strzelców zgromadziło się na placu apelowym w Helsinkach. Rozkaz, który otrzymali, był wyraźny: przygotować się do wymarszu, by wzmocnić armię rosyjską, koncentrującą się nad granicą Królestwa Polskiego. Gdy pułkownik Anders Edvard Ramsay, dowódca Gwardii, czytał carski rozkaz, żołnierze krzyczeli z radości – cieszyli się, że mogą dowieść lojalności wobec cara. /.../
Powstanie Listopadowe zdeterminowało los Polski i Finlandii w Imperium Rosyjskim na resztę XIX w. Polska próba odzyskania niepodległości zakończyła się fiaskiem, represjami i niewolą, aż do 1918 r. I na odwrót: udział fińskich żołnierzy w stłumieniu powstania sprawił, że Wielkie Księstwo zdołało wzmocnić swą autonomię za zgodą imperatora. Jest okrutnym paradoksem historii, że fińska autonomia była przynajmniej po części oparta na destrukcji Polski.
|
Ta arcy lojalna postawa nie obroniła zresztą Finów od rusyfikacji jaka zaczęła się w ich kraju w latach 80 XIX w. aż do likwidacji szybko zresztą przywróconej autonomii dokonanej przez cara Mikołaja II. _________________ "Każdy żałosny dureń, który nie posiada nic na świecie, z czego mógłby być dumny, chwyta się ostatniej deski ratunku, jaką jest duma z przynależności do danego narodu."
Artur Schopenhauer
Pią 04 Gru, 2009 10:55
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
josefurban
Szeregowiec
|
|
|
Polska i Finlandia
Polska. Tak.
Finlandia!?
A kto z Was spojrzał na mapę EuropY?! Jesteśmy jej przedpokojem. I zawsze będziemy!!! Żadne NATO i Pershingi nas przed tym nie uratują.
Zostawili nas wtedy i teraz zostawią.
Jesteśmy tylko MY!
Kiedy był rok 56 miałem 2 lata,
w 68 ojciec powiedział tylko jedno zdanie (Gliwice, Trynek,obok lotniska, ale oni lecieli skądś dalej, znaliśmy dźwięki samolotów, ale to był taki głuchy grzmot, w nocy wszyscy staliśmy, wiedziałem, że dzieje się coś złego):- Idą na Czechów,
W 80 roku nie miałem wątpliwości, trzeba iśc. I poszedłem. Pół roku w internowaniu. Kariery nie ze zrobiłem i nie zrobię. Każdy z Was, nawet ten najbardziej pesymistyczny, zrobi, to co każdy z nas. Pójdzie dalej!
Ot, Polacy! I to wszystko. josefurban@interia.pl
Sob 19 Gru, 2009 12:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jubenser
Starszy szeregowiec
|
|
|
Problem był według mnie drodzy koledzy również taki, iż każdy polak posiada wrodzoną skłonność do - limerum conspiro czyli do spiskowania i zawiązywania roznych buntow. Wiec w moim odczuciu to wyglada tak iz nawet gdyby Napoleon wzgral w 1812 w Rosji utrzymalby tylko Ksiestwo Warszawskie moze w nieco szerszych granicach i z Gdanskiem jako portem nadbaltzckim w jego granicach. A w takim przypadku polacz zbuntowalibz sie nie przeciw carskiej Rosji lecz cesarskiej Francji, a staloby sie tak poniewaz wczesniej czy pozniej mieliby dosc bycia miesem armatnim dla ambicji Napoleona i chcieliby moc sami o sobie stanowic. Ale to jest tylko moje relatywne odczucie.
Pon 08 Lut, 2010 12:27
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
M88
Starszy szeregowy
|
|
|
Ja nie będę snuł dłuższych czy krótszych dywagacji, bo i tak je podważycie, zadacie setki pytań itp. Ja opowiadam się za Królestwem Polskim.
Wto 13 Lip, 2010 11:57
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|