Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Radar
Szeregowiec
|
|
|
Raczej nie powinno nas tam być. Z drugiej strony byliśmy związani z Napoleonem.
Chyba pod koniec XIX wieku w niemieckim sztabie generalnym dyskutowano o tej słynnej szarży. Przeważały głosy, że Polacy jak zwykle byli pijani i konie ich poniosły. Bodajże ówczesny szef sztabu przytomnie zauważył: - Ciekawe że poniosły ich w stronę nieprzyjaciela...
Sob 06 Gru, 2014 13:34
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
|
Radar napisał: |
Chyba pod koniec XIX wieku w niemieckim sztabie generalnym dyskutowano o tej słynnej szarży. Przeważały głosy, że Polacy jak zwykle byli pijani i konie ich poniosły. Bodajże ówczesny szef sztabu przytomnie zauważył: - Ciekawe że poniosły ich w stronę nieprzyjaciela... |
PT Radar
Jakieś żródła dokumentacyjne tej wiadomości ?
Przypominam ,że Wojsko Polskie Księstwa Warszawskiego ( czyli ..państwa ) zostały swoiście przez to państwo ...SPRZEDANE Francji . Za żołd i utrzymanie tegoż , bo KW NIE miało pieniędzy na utrzymanie własnego wojska ! Ot problem ( wstydliwie ukrywany do dziś )ale to przecież wszak detal - nieistotny dla tradycyji narodowej .
MJR _________________ https://www.youtube.com/watch?v=yLWt5kSBOu4
https://www.youtube.com/watch?v=HvZqu0tsFM0
https://www.youtube.com/watch?v=eq-cc_niPjQ&list=FLnSHul9TjNAqd-skCF67rrg&index=85
Sob 06 Gru, 2014 14:01
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Radar
Szeregowiec
|
|
|
Zabij mnie ale nie pomnę gdzie o tym czytałem. Jeżeli jest to książka będąca w moim posiadaniu (a biblioteczkę mam przebogatą } to znajdę i dam znać.
Tylko część naszego wojska było sprzedane. Tutaj od razu cisną się na usta ''bajońskie sumy''. No sytuacja gospodarcza nie była dobra.
Sob 06 Gru, 2014 16:44
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Radar
Szeregowiec
|
|
|
Pełna zgoda, że sprzedano najlepsze jednostki. Jednak rekruci i tak dali radę pod Raszynem.
Sob 06 Gru, 2014 17:55
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Radar
Szeregowiec
|
|
|
Raszyn - odnośnie sprzedania naszego wojska. Tzn. że w momencie austriackiej agresji cieniutko przędliśmy militarnie.
Reasumując:
Somosierra: tak, jestem dumny.
Nasz udział w tej wojnie oceniam negatywnie. _________________ ''Z historii narodów możemy się nauczyć, że narody niczego nie nauczyły się z historii.'' G.W.Hegel
Sob 06 Gru, 2014 18:58
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Radar
Szeregowiec
|
|
|
Poproszę jedyneczkę, jeżeli mogę wybierać. _________________ ''Z historii narodów możemy się nauczyć, że narody niczego nie nauczyły się z historii.'' G.W.Hegel
Sob 06 Gru, 2014 19:35
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Radar
Szeregowiec
|
|
|
Z jakim rozdarciem? Przypominam że to ja mam schizofrenię. _________________ ''Z historii narodów możemy się nauczyć, że narody niczego nie nauczyły się z historii.'' G.W.Hegel
Sob 06 Gru, 2014 20:07
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Radar
Szeregowiec
|
|
|
Nie jestem obrażony, bo niby skąd?
Uznaję nasze działania w Hiszpanii za nieuprawnione (delikatnie mówiąc), co nie przeszkadza mi podziwić szwoleżerów. _________________ ''Z historii narodów możemy się nauczyć, że narody niczego nie nauczyły się z historii.'' G.W.Hegel
Sob 06 Gru, 2014 21:19
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
gregski
Podporucznik marynarki
|
|
|
A ja jestem dumny.
Po pierwsze z bezprecedensowego militarnego wyczynu naszych chłopaków.
Po drugie, z istnienia XW.
Przyznajmy szczerze. Gdyby Xsięstwa Warszawskiego nie było i tak z tych ziem rekrut byłby brany i brzęcząca moneta wyciskana. Tyle tylko, że szło by to do armii pruskiej.
No i fakt powstania XW odsyłał do niebytu konwencję rosyjsko-prusko-austriacką o wymazaniu po wsze czasy imienia Polski z mapy Europy.
Przyłączenie się do rydwanu "Boga Wojny" na jego warunkach może nie było idealnym rozwiązaniem ale za to jedynym jakie w tamtym momencie zaistniało.
Nie 07 Gru, 2014 8:26
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Radar
Szeregowiec
|
|
|
Jestem zagorzałym ateistą.
Gregski uważaj! Krakus zaraz przeprowadzi trawestację. _________________ ''Z historii narodów możemy się nauczyć, że narody niczego nie nauczyły się z historii.'' G.W.Hegel
Nie 07 Gru, 2014 8:46
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
gregski
Podporucznik marynarki
|
|
|
Krakusa znam od lat i powiem, że nie taki straszny jak go malują.
(A czasem warto go sprowokować, potrafi wtedy niejedną perełkę wygrzebać)
Nie 07 Gru, 2014 9:30
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
gregski
Podporucznik marynarki
|
|
|
Drogi Mieczysławie jak zwykle wyłazi z ciebie niepoprawny materialista i technokrata!
A ja do Ciebie z innej beczki!
Przypominasz sobie zapewne co nam po rozbiorach radził Jan Jakub Rousseau? "Jeśli was połknięto to przynajmniej nie dajcie się strawić"
Legenda Epoki Napoleońskiej była jednym z tych czynników który sprawił, że byliśmy jednak ciężkostrawni (narody jednak potrzebują i legend).
Druga rzecz, jaki mieliśmy wtedy wybór? Na stole leżało bardzo mało opcji. Mogliśmy iść z Napoleonem lub grzecznie przeciw niemu w szynelach armii zaborczych. Kraj i tak zostałby wyssany z zasobów przez naszych okupantów.
A post zakończę niespodzianką (mam nadzieję, ze Cię zaskoczę).
Znasz zapewne piosenkę Kaczmaskiego https://www.youtube.com/watch?v=G2QiddS2TMs
Tym Cię nie zaskoczę.
Spróbuje Cię zaskoczyć tekstem Andrzeja Waligórskiego. Rapsod o Warneńczyku w wykonaniu Olka Grotowskiego. https://www.youtube.com/watch?v=Mn0YjEICe6g
Co on ma do Somosierry?
A moim zdaniem dwie zwrotki:
" Po czym z piórem siadł nad kartą
Mnich uczony, stary skryba
Warto było, czy nie warto
Odwrót byłby lepszy chyba
Chrzanił zacny zjadacz chleba
Czas nad nami wartko goni
I tak kiedy umrzeć trzeba
To już lepiej tak jak oni"
Wiem, na starość romantyczny się robię ale nie tylko ja.
W 48 numerze "Do Rzeczy" Łysiak pisze:
"Martyrologii było tu niedużo (z koni spadło nawet nie pół szwadronu), przy czym ciekawostka: ostatni ranny, major Adam Królikiewicz, umarł 158 lat później. Ten międzywojenny medalista olimpijski w hippice , ukończywszy 70 lat został konsultantem kawaleryjskim filmu "Popioły". Kiedy zobaczył mundury szwoleżerskie szykowane do kręcenia Somosierry, zagrała polska krew: oświadczył iż sam poprowadzi szarżę na planie. Nie dał sobie wyperswadować, dosiadł ogiera, ruszył, pokonał pędem kilka somosierrskich przeszkód, aż wierzchowiec raptownie się zrolował, przygniótł jeźdźca i urazy kręgosłupa okazały się śmiertelne. Konał w szpitalu - szczęśliwy, bo jako ranny uczestnik najsławniejszej szarży Sarmatów."
Nie 07 Gru, 2014 17:52
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Radar
Szeregowiec
|
|
|
Przepraszam, poświadczyłem nieprawdę z tym sztabem niemieckim i opinii o szarży pod Somosierrą.
Anegdota mówi o tym, że w trakcie omawiania tejże szarży w pruskiej szkole wojennej w obecności samego Bismarcka jeden z oficerów miał zażartować, że pewnie Polacy byli pijani i konie ich poniosły. Bismarck miał odpowiedzieć:- Być może, ale tchórzy poniosłyby w drugą stronę. _________________ ''Z historii narodów możemy się nauczyć, że narody niczego nie nauczyły się z historii.'' G.W.Hegel
Nie 07 Gru, 2014 19:12
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Radar
Szeregowiec
|
|
|
Nieśmiało zauważam, że nie jestem twórcą tej anegdoty.
A Anglikom pod Bałakławą troszeczkę nie poszło w przeciwieństwie do naszych szwoleżerów. _________________ ''Z historii narodów możemy się nauczyć, że narody niczego nie nauczyły się z historii.'' G.W.Hegel
Nie 07 Gru, 2014 19:43
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
|
gregski napisał: |
Druga rzecz, jaki mieliśmy wtedy wybór? Na stole leżało bardzo mało opcji. Mogliśmy iść z Napoleonem lub grzecznie przeciw niemu w szynelach armii zaborczych. Kraj i tak zostałby wyssany z zasobów przez naszych okupantów.
|
Szanowny Grzegorzu
Tylko wytłumacz mi jako polonofobowi taki fakt :
Jak ta Deputacja Polska w Paryżewie myślała ( lata 1795 ) że pokona Rosję w oparciu o Francję i Turcję??! Na dodatek już po incydencie (? ) Bukowińskim . Tworzą Legiony 1797 , które Nagileon spokojnie użytkuje jako wojska najemników dla swych celów , co doprowadza do takowego ,że Legiony de facto przestały istnieć . W walkach bezpośrednich zginęło ponad 12 000 żołnierzy z ogólnego stanu 21 600 , a reszta pozostała kalekami lub zmarła póżniej . I to zaledwie w ciągu 6 ( sześciu ! ) lat : do 1801 .
Natomiast w Rosji w tym czasie na czele ministerstwa spraw zagranicznych stał niejaki Czartoryski ( chyba nie polak , prześledż sobie jak do polaków odnosili się Paweł I i Aleksander I i znajdż mi identyczne układy we Francji Nagiegoleona ). Ot tyrania , nie to co I-szy konsul ...demokrata i republikanin .
Generalnie jazda rydwanem już sama w sobie jest niebezpieczna dla powożącego a co dopiero dla tego kto chce się pod niego dopiąć . No ale cóż , Polacy wielbią ryzyko ( szczególnie nieprzemyślane ) oraz ..żelazo ( szczególnie jego brak !.Jak to było : Mierz siły na zamiary , nie zamiar podług sil - czy coś takiego .
Aliści ( jako śp. Waldorff i Puzon mawiał ) muzyka łagodzi obyczaje , zapewne znasz :
https://www.youtube.com/watch?v=frED_8l5-V0
Teksty do Kamieni napisał fantastyczny poeta i tłumacz literatury rosyjskiej Jerzy Czech .
MJR _________________ https://www.youtube.com/watch?v=yLWt5kSBOu4
https://www.youtube.com/watch?v=HvZqu0tsFM0
https://www.youtube.com/watch?v=eq-cc_niPjQ&list=FLnSHul9TjNAqd-skCF67rrg&index=85
Pon 08 Gru, 2014 7:56
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|