Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
eustachy
Kapral
|
|
|
Stare Plany Miast
Chciałbym polecić stronę http://istop.pl, ze starymi planami miast nałożonymi na Mapy Google oraz z regulacją ich przezroczystości. Daje to ciekawy efekt, który pozwala sprawdzić jak kiedyś wyglądał układ ulic w naszym mieście, jak się nazywały itp. Chętnie wysłucham opinii...
E.
Sob 20 Wrz, 2014 20:33
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
eustachy
Kapral
|
|
|
Ze względu na ostatnie zmiany na stronie http://istop.pl/ oraz fakt, że ilość nakładek systematycznie się powiększa i wyszczególnienie ich w tym wpisie spowodowałoby nieczytelne rozciągnięcie go, dodałem alfabetyczny spis nakładek w celu pokazania, co już zostało zrobione.
Nie 21 Wrz, 2014 12:05
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Indiana Jones
Moderator Oberst
|
|
|
Całkiem fajne widać że się dopiero rozwija, fajnie że ma w opcjach nakładki, zazwyczaj trzeba było się w to bawić ręcznie na komputerze, a teraz jest od zaraz po kliknięciu _________________ Pozdrawiam
Przemek
Nie 21 Wrz, 2014 12:30
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
perzot
Major
|
|
|
Ciekawa stronka. Gratuluję _________________ Poszukuję nieśmiertelniki: Infanterie-Ausbildungs-Bataillon 96; MG-Ersatz-Bataillon 14; Kraftfahr-Ersatz-Abteilung 12, oraz koperty do odznaczeń za rany.
Pozdrawiam. Sebastian
Nie 21 Wrz, 2014 13:25
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bati
Administracja Generał dywizji
|
|
|
Z wielką przyjemnością zapoznałem się ze stroną, pewnie nie raz powrócę. Wiadoma, najbardziej interesuje rodzinne miasto.
Plany Krakowa z lat 1836, 1930 oraz 1943 są mi znane. Natomiast robi niesamowite wrażenie nałożenie nałożenie tego na widok dzisiejszy miasta. Tak dla pełniejszego porównania mogłaby się tam jeszcze znaleźć mapa z 1960 roku.
Oczywiście pewnie nie jeden coś chciałby dodać coś ze swego podwórka, więc byłaby to niekończąca się praca.
Niemniej interesująca strona, którą warto zapisać w zakładkach.
Nie 21 Wrz, 2014 13:47
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
eustachy
Kapral
|
|
|
Z nowszymi planami/mapami mogą się wiązać prawa autorskie, więc dla bezpieczeństwa najwcześniejsze nakładki dotyczą planów z 1944r.. Na razie staram się pokazać jaki niezwykły efekt można w ten sposób uzyskać, więc próbuję z różnymi planami/miastami. Docelowo nic nie stoi na przeszkodzie (oprócz czasu ) żeby przygotować nakładki dla wszystkich planów jakie tylko wpadną mi w ręce.
Nie 21 Wrz, 2014 14:12
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bati
|
|
|
PT Mieczysławie.
Napisałem do Moderatora tego działu, jaki skutek to odniesie, tego niestety nie wiem. Obawiam się że moja siła przebicia porównywalna jest to śrutu z wiatrówki na przeciw betonowej ściany.
Wszelkie pochwały muszą być zatwierdane przez grono moderatorów, sam wniosek nie oznacza przyznania pochwały, nawet jeśli wystawi ją sam moderator, wystawie wniosek w imieniu Batiego - Indiana Jones
Nie 21 Wrz, 2014 17:04
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
slo_mo
Stabsfeldwebel
|
|
|
Stronka zapisana w ulubionych
Ja osobiście mam nadzieję, że z czasem dojdą także mniejsze miasteczka. _________________ pozdr Mariusz
...been there, done that...
Pon 22 Wrz, 2014 8:12
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bati
|
|
|
Cytat: | Wszelkie pochwały muszą być zatwierdane przez grono moderatorów, sam wniosek nie oznacza przyznania pochwały, nawet jeśli wystawi ją sam moderator, wystawie wniosek w imieniu Batiego - Indiana Jones |
Niemniej Przemku dziękuję za szybką reakcję.
Wto 23 Wrz, 2014 9:20
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alces alces
Kapitan
|
|
|
krakus57 napisał :
Cytat: | ...eustachy ( na marginesie jest to miano smoka krakowskiego ze słynnej kreskówki dla dzieci " Wyprawy prof . Gąbki " - rewelacyjna i pedagogiczna bajka . Normalna a nie idiotyczna .) |
Czy mogę prosić o podanie źródła tej informacji?
W żadnej z książek Stanisława Pagaczewskiego traktujących o przygodach Baltazara Gąbki imię Eustachy nie występuje. _________________ Cham ubrany w kontusz, pozostaje chamem. Tyle, że w kontuszu.
Pozdrowienienia dla P. Przemysława Cz/
Wto 23 Wrz, 2014 10:16
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
eustachy
Kapral
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
eustachy
Kapral
|
|
|
Ku chwale
Pon 29 Wrz, 2014 17:26
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
eustachy
Kapral
|
|
Powrót do góry |
|
|
eustachy
Kapral
|
|
|
Nowa domena stareplanymiast.pl
Wczoraj rozpoczął się proces przenoszenia serwisu istop.pl na docelową stronę stareplanymiast.pl. Kolejne nakładki pokażą się dopiero po jego zakończeniu. Zapraszam na nową stronę i proszę o informacje o zauważonych błędach. Proces przenosin potrwa około tygodnia, w tym czasie będą funkcjonowały obie strony, następnie na stronie istop.pl zostanie ustawione przekierowanie na stronę stareplanymiast.pl.
Nie 05 Paź, 2014 7:13
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
de Villars
Generał dywizji
|
|
|
Kraków na zdjęciach lotniczych i satelitarnych z 1944, 1965, 1996 i współcześnie. Też można sobie porównać co jak się zmieniało, choć w ograniczonym zakresie - bo widok z 1944 jest ograniczony terytorialnie i nienajlepszej jakości. _________________ Dmą w rogi zaklęte
Dudni ziemia, kurz staje
Jako burze w szale
Idą, idą Wandale!
Szaleją topory
Dzicy jako zwierzory
Szpony bogów w szale
Idą, idą Wandale!
Pią 10 Paź, 2014 7:20
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
de Villars
Generał dywizji
|
|
|
Sporo starych planów Krakowa (w tym słynny "kołłątajowski") http://wawel.net/images/750-lat_lokacji/lokacja.htm
niestety, nie ma chyba najdokładniejszego z nich, tj. tzw. planu "senackiego" z początku XIX w. _________________ Dmą w rogi zaklęte
Dudni ziemia, kurz staje
Jako burze w szale
Idą, idą Wandale!
Szaleją topory
Dzicy jako zwierzory
Szpony bogów w szale
Idą, idą Wandale!
Pią 10 Paź, 2014 7:23
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
krakus57
Użytkownik zbanowany
|
|
Powrót do góry |
|
|
eustachy
Kapral
|
|
|
Sobotni Przegląd Tygodnia
Przenosiny na docelową domenę stareplanymiast.pl zostały zakończone. Trochę to trwało, dlatego też w mijającym tygodniu dodałem tylko poniższe nakładki:
Warszawa plan miasta z 1790r.
Warszawa plan miasta z 1808r.
W związku z nimi mam też małą prośbę o komenatrz co do zasadności przygotowywania takich nakładek. Główne powody przeciw są dwa:
1. Przygotowywanie jest czasochłonne - problem ze zorientowaniem się w topografii miasta, brak nazw ulic itp.,
2. Dokładność takich planów jest nie zawsze najlepsza, co powoduje duże przesunięcia,
Powód za jest jeden, ale za to najważniejszy:
1. I tak wyglądają fajnie, mimo niedoskonałości nakładki
Będę wdzięczny za podzielenie się opinią o nich. Zapraszam na stareplanymiast.pl
Sob 11 Paź, 2014 7:13
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
de Villars
Generał dywizji
|
|
|
Dzięki za linka, nie znałem go. A w domu mam wersję papierową, kupioną swego czasu w antykwariacie;) _________________ Dmą w rogi zaklęte
Dudni ziemia, kurz staje
Jako burze w szale
Idą, idą Wandale!
Szaleją topory
Dzicy jako zwierzory
Szpony bogów w szale
Idą, idą Wandale!
Pon 13 Paź, 2014 7:09
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
eustachy
Kapral
|
|
|
Sobotni Przegląd Tygodnia
W tym tygodniu dodałem plany Warszawy z XIXw.:
Warszawa - plan z 1827r.
Warszawa - plan z 1832r.
Warszawa - plan z 1862r.
Warszawa - plan z 1879r.
Warszawa - plan z 1900r.
Będę wdzięczny za podzielenie się opinią o nich. Zapraszam na stareplanymiast.pl
Jednocześnie chciałbym przypomnieć, że są to nakładki ze starych planów miast z regulacją przezroczystości!
Po kliknięciu na zdjęciu tytułowym wpisu lub na skrót, czyli strzałkę na czarnym tle na stronie głównej, już na mapach Google, w prawym górnym rogu ekranu powinien pokazać się suwak do regulacji przezroczystości. Jeśli go nie widać, proszę odświeżyć stronę, czasami 2-3 razy.
To przypomnienie jest dla osób, które klikają na zamieszczone tu linki i nie przeczytali Nawigacji po stronie, zamieszczonej na stronie głównej, a nie widzą tego suwaka (takie czasami docierają do mnie sygnały).
Sob 18 Paź, 2014 6:48
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
eustachy
Kapral
|
|
Powrót do góry |