|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kukoko454
Starszy szeregowiec
|
|
|
"Korona królów" i kontynuacje
Zapraszam do dyskusji w rzeczonym wątku.
Mi osobiście podoba się ta seria, choćby ze względu na tematykę. Oto jakie widzę plusy i minusy całej serii.
Plusy:
- tematyka (bo lubię epokę Jagiełły i jego potomków, dlatego bardziej lubię sezony KKJ)
- wymieszanie języka bardziej archaicznego ze współczesnym, co uważam za bardziej przystępne współczesnemu odbiorcy
- przedstawienie nawet tych "wyżej" urodzonych, jako ludzi z wadami i zaletami, a nie posągi
Minusy:
- złe oświetlenie niektórych miejsc
- niekiedy brak dostosowania zaistnienia czegoś do epoki (np. kiedy w odcinku 212 KKJ Lech mówi "to nie worek ziemniaków, ale córka szlachcica", podczas gdy to było grubo ponad 100 lat, zanim w Europie poznano ziemniaki)
- nie dobranie pogody do dat
- przedstawienie tych bardziej pozytywnych postaci najczęściej jako bezbronnych wobec szumowin (hej, nie wszystko musi się tym pozytywnym postaciom udawać, ale jest przegięcie, jeśli z kolei szumowina jest bezkarna)
Ostatnio zmieniony przez Kukoko454 dnia Pią 18 Paź, 2024 11:49, w całości zmieniany 1 raz
Pon 14 Paź, 2024 15:17
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tonka
Szeregowiec
|
|
|
ja najbardziej nie lubię w takich produkcjach własnie szczegółów z epoki, smaczków które się nie zgadzają _________________ lustra na wymiar Wrocław
Czw 17 Paź, 2024 12:49
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kukoko454
Starszy szeregowiec
|
|
|
Tonka napisał: | ja najbardziej nie lubię w takich produkcjach własnie szczegółów z epoki, smaczków które się nie zgadzają |
No właśnie. Niby to błahostka, ale chyba drażni każdego, kto zna przynajmniej podstawy historii.
A ulubiony odcinek (i z którego sezonu?), wątek, lub postać? Mi najbardziej podobała się gra panów Wasylyka i Skoczenia (dorosłego Jagiełły), pana Sałaja (Skirgiełły), pani Wagner (Aleksandry Olgierdówny) i pani Porcari (Elżbiety z Pilczy Granowskiej)
Pią 18 Paź, 2024 11:58
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|