|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Groteska
Kapitan

|
|
|
książka o Pacyfiku z odciętą głową z lat 80 tych ?
Witam.
Próbuje sobie przypomnieć książkę - gdzieś tak z połowy lat 1980 tych w Polsce - o wojnie na Pacyfiku. Chyba nie była to zbyt wielka kniga. Na pewno grubsza niż "Miniaturki Morskie". Tematycznie coś o Pacyfiku, ale chyba o specyficznej bitwie czy kampani. Na oładce odcięta głowa w hełmie - nie pamiętam - do czego przymocowana. Zdaje się koło drogi/dróżki. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Nie wiem dlaczego od razu wydawało mi że to Amerykanin, ale dlaczego to nie wiem Nawet dziś nie odróżniłbym hełmu od hełmu... Autor, tłumaczenie czy oryginał, tytuł : wielka niewiadoma.
Jak to się nazywało  _________________ Ciało Pinokia leżało na ziemi, a nad nim w złowieszczym kluczu krążyły dzięcioły.
"Pokój! Pokój między narodami!! Pokój wszystkim ludziom dobrej woli!!!" wrzeszczał - ze swego bunkra - Adolf Hitler pod koniec kwietnia 1945 roku...
Pią 08 Gru, 2023 7:23
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
panc
Moderator Podpułkownik

Posty: 3190 Pochwał: 30 Skąd: W-wa ,Pl. Na Rozdrożu 2 m. 183 Archiwum: Grzegorz Gąsienica-Poszepszyński
|
|
|
"WWII --- Severed head of a Japanese soldier on a tank (Battle of Guadalcanal - 1942)"
Seria :
"Zdarzenia, sensacje, zagadki "ale to raczej ze srodka nie okładka.
IIRC : “Tak upadało imperium”. Najprawdopodobniej ...
pozdr _________________ Ministry, Animosity :
https://www.youtube.com/watch?v=L2ayask8pck&list=RDL2ayask8pck
Svoboda je prevara, zakufana prevara
Pią 15 Gru, 2023 7:36
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Groteska
Kapitan

|
|
|
Dzięki Panc.
Starość nie radość. Nie widziałem tego od ostatniego wieku. Tak to bywa: oczami wyobraźni czołg usunąłem, zdjęcie stało się okładką a japońska ofiara amerykaninem, no bo tylko samuraje mogły być brutalne. Tak pewny byłem tej okładki że nawet nie szukałem zdjęcia...
...ale ta czaszka z tymi zębami i wyschnięta wisząca skóra. To bardzo znajomo wygląda. To musi być to.
No ale tak pewny byłem tej okładki...  _________________ Ciało Pinokia leżało na ziemi, a nad nim w złowieszczym kluczu krążyły dzięcioły.
"Pokój! Pokój między narodami!! Pokój wszystkim ludziom dobrej woli!!!" wrzeszczał - ze swego bunkra - Adolf Hitler pod koniec kwietnia 1945 roku...
Sro 20 Gru, 2023 6:39
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
 |