|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dariusz08
Podporucznik

|
|
|
Książeczka wojskowa ,pamiątka po pradziadku.
Dzięki pomysłowi na stworzenie "drzewa genealogicznego " rodziny dotarłem do książeczki wojskowej mojego pradziadka.Mam jednak problem z rozczytaniem gdzie i kiedy służył.
Stąd moja gorąca prośba o pomoc, może ktoś ma lepsze oko i jest bardziej obyty w tej terminologii.
Z góry dziękuję za pomoc
Opis załącznika:
|
 |
Opis załącznika:
|
 |
Opis załącznika:
|
 |
Opis załącznika:
|
 |
Opis załącznika:
|
 |
Sro 19 Lip, 2017 12:44
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Dovahkiin
Szeregowiec

|
|
|
Witam serdecznie. Nikt jak dotąd nie zabrał głosu więc ja się podejmę
Z tego co zdołałem rozczytać wynika, że Pański przodek służył jako ochotnik w trakcie wojny polsko bolszewickiej w szeregach 3 psp (3 pułk strzelców podhalańskich? Pokrywa się to z udziałem w bitwie o Grodno). Brał udział we wspomnianej bitwie o Grodno w 1920r. jako szeregowy piechoty. Przebywał w białostockim szpitalu 12 dni (od 14.10.1920). Awansował na stopień kaprala w sierpniu 1920. Został uhonorowany medalem pamiątkowym wojny 1918-1921 w 1938 roku.
Jeśli chodzi o informację zawartą na doczepionej karteczce - Marcin Pytel służył także jako ochotnik w szeregach 12 pułku piechoty od 02.02.1919 do 13.09.1919. Podpisał major Jan Kłoś.
Tyle udało mi się odczytać. Mam nadzieję, że powyższe informacje nie są błędną interpretacją a dobrym uzupełnieniem życiorysu Pradziadka. Jest już w każdym razie baza do dalszych dociekań i identyfikacji. Wszystkiego dobrego
Czw 12 Paź, 2023 14:10
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
 |