| | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Rangi | Rejestracja | Profil | Wiadomości | Zaloguj
Linki | Ekipa | Regulamin | Galeria | Artykuły | Katalog monet | Moje załączniki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert05
Pułkownik

Pułkownik




Posty: 4535
Pochwał: 9
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Móżdżek w Kuchni Polskiej.

Witam, w książce "Kuchnia Polska" z 1972r. znalazłem aż 16 potraw zawierający ten produkt. Pozwolę sobie podać nazwy tych przepisów, dla ewentualnych amatorów. Wink
-Cielęce kotlety mielone z móżdżkiem.
-Cielęcy mózg zapiekany w sosie beszamelowym.
-Cielęcy móżdżek po polsku.
-Grzanki z mózgiem.
-Kotlety mielone z móżdżkiem.
-Kotlety z mózgu cielęcego.
-Kotlety z mózgu cielęcego panierowanego.
-Mózg w muszelkach.
-Mózg wieprzowy po polsku.
-Mózg wołowy, kotlet panierowany.
-Mózg wołowy po polsku.
-Mózg ze śmietanką.
-Naleśniki z mózgiem.
-Paszteciki z ciasta półfrancuskiego śmietanowego z mózgiem.
-Ryż z mózgiem zapiekany.
-Szparagi z mózgiem zapiekane.

Smacznego.

Nie 02 Sie, 2020 14:50

Powrót do góry
tonieja
Porucznik

Porucznik





Posty: 711
Skąd: dolny śląsk
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Noooo, mi już ślinka pociekła. Nie wiem, czy jest jeszcze w obrocie, od lat nie widziałem w ofercie sklepów. Chyba zniknęły po chorobie wściekłych krów czy świń, a szkoda, bo dobrze przyrządzony jest pyszny.

Nie 02 Sie, 2020 20:53

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum.
Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.