|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Xutlhu
Szeregowiec

|
|
|
Identyfikacja herbu - proszę o pomoc!
Witam wszystkich!
Posiadam od kilku pokoleń w rodzinie srebrny sygnet o bliżej nieznanej mi historii. Umieszczony jest na nim herb. Problemem jest to, że nie potrafię go zidentyfikować, a nie jest to herb rodzinny.
Wydaje mi się, że jet na nim lilia, ale nie mogę odnaleźć nigdzie takiego tła (brązowo-czerwonego). Przejrzałem m.in. Kronikę polską przy zlotey wolności (4 tomy) i nic. Może szukam w niewłaściwym miejscu? Moja rodzina od wieków mieszka na Suwalszczyźnie. Proszę o jakieś wskazówki...
Opis załącznika:
|
 |
Sob 06 Paź, 2012 23:51
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
seth
Użytkownik zbanowany

|
|
|
Tylko mboro może tu pomóc Jednak warto by było abyś wkleił inne zdjęcia sygnetu, tzn. rzut z boku, rzut środka sygnetu z uwzględnieniem marek probierczych, itp. Dopiero te wszystkie szczegóły złożone razem, może pozwolą rozwiązać tą zagadkę. Lub coś wyjaśnić.
Wzór na tarczy z pewnością jest lilią, motyw dosyć popularny, skauting ?
Nie 07 Paź, 2012 11:22
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
siwy
Major

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Waffen3
Leutnant

|
|
Powrót do góry |
|
 |
siwy
Major

|
|
Powrót do góry |
|
 |
mboro
Major

|
|
|
To BYĆ MOŻE jest Gozdawa....
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gozdawa_(herb_szlachecki)
ale blazon Gules a fleur-de-lis argent ma kilka innych miejsc i rodów...
> Baligród
> Mikstat
> Dydnia
> Dąbrówno (woj. warmińsko-mazurskie)
> Kampinos
> Houffalize (Ardeny)
> Lille (Francja)
> Ahnatal (Hesja)
> Holzgerlingen (Badenia-Wirtembergia)
> Alterswil (Szwajcaria)
> Čestín (Czechy)
>> ród Schack (Dolna Saksonia; Pomorze)
i inni...
A mi lilijka z sygnetu najbardziej przypomina tę harcerską, ew. francuską...
I jeszcze jedno - być może, że tło nie było jednolicie czerwone, lecz ścięte lewoukośnie, a część prawa górna była innej tynktury...
EDIT: Ups - nie przeczytałem dokładnie wpisu autora - przecież sam o tym wspomniał
Takie dwukolorowe tło (ale pionowy podział tarczy) ma u Chrząńskiego odmiana Gozdawy: herb Bonarowa
Jednak Bonarowa u Gajla wygląda inaczej [załącznik – sorry za jakość = kiepske oświetlenie] i wiki też inaczej:
Opis załącznika:
herb Bonarowa w/g Gajla (koszmarna jakość, sorry) |
|
 |
_________________ "Dwie rzeczy są bezgraniczne: Wszechświat i Głupota Ludzka; choć co do Wszechświata nie jestem pewien"
Albert Einstein
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
Stanisław Lem
Nie 07 Paź, 2012 20:51
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Xutlhu
Szeregowiec

|
|
|
Też myślałem, że najbardziej podobny jest herb Bonarowa wg Chrząśńskiego, ale podsunąłeś mi ciekawy motyw - lilię harcerską. Sprawdzę to
Pon 08 Paź, 2012 15:26
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki w tym forum Możesz ściągać pliki w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
 |