| | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Rangi | Rejestracja | Profil | Wiadomości | Zaloguj
Linki | Ekipa | Regulamin | Galeria | Artykuły | Katalog monet | Moje załączniki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KudłatyHD
Moderator
Major

Major





Posty: 1595
Skąd: Wrocław
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Dodawanie zdjęć i ich obróbka.

Dodawanie zdjęć i ich obróbka.

Witam
Zauważyłem, że niektóre osoby mają problem z dodawaniem zdjęć na forum. Zamieszczam mały poradnik jak szybko i prosto obrobić zdjęcia do wymogów tego forum.

http://www.tucows.com/preview/194967
Stąd ściągnij programik.\

Wchodzimy w zakłądkę na górze "Image" i klikamy na belke "Resize/Resample".
Otwiera nam się nowe okienko. W polu "Set new size" wpisujemy naprzykłąd 500x500.
Zmieniamy wielkośc obrazka i go zapisujemy.
Możesz kilka razy popróbowąc z wielkością aby była optymalna.
Zapisuj zmniejszone zdjęcie pod inną nazwą.
Tak na wypadek jak byś za bardzo zmniejszył zdjęcie.
Na forum możesz do 350 kilo wwalać zdjęcia:)
Ale 100 kilo w zupełności wystarcza.

Starajcie się żeby zdjęcia były wyraźne i dobrze oświetlone, pomaga to w identyfikacji przedmiotów.

Matejko proponuje jeszcze jeden prosty programik:
"
http://bluefive.pair.com/pixresizer.htm
Łatwy w obsłudze i prosty programik do kompresji fotek."

_________________
Harley Davidson;]


www.motozloty.com

www.facebook.com/motozloty

www.facebook.com/easyrider.wroclaw


Ostatnio zmieniony przez KudłatyHD dnia Wto 10 Sty, 2006 16:59, w całości zmieniany 1 raz

Wto 10 Sty, 2006 16:39

Powrót do góry
WERTTREW
Moderator
Kapitan

Kapitan





Posty: 1122
Pochwał: 2
Skąd: Warszawa, PL
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

No i fajnie, ale dobrze byłoby PRZYKLEIć ten temacik, bo za chwilę ucieknie i wszyscy o nim zapomną, a "nowi" nawet nie będą wiedzieli, że wykonałeś taką przydatną robotę ... Wink
_________________
Pozdrawiam WERTTREW
-------------------------------
Historia&Tajemnice W-wy: http://www.werttrew.fora.pl/

Wto 10 Sty, 2006 16:45

Powrót do góry
KudłatyHD
Moderator
Major

Major





Posty: 1595
Skąd: Wrocław
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Niestety nie mam uprawnień w tym dziale do przyklejania:(
Więc niech jakiś Mod dokleji:))

_________________
Harley Davidson;]


www.motozloty.com

www.facebook.com/motozloty

www.facebook.com/easyrider.wroclaw

Wto 10 Sty, 2006 16:57

Powrót do góry
WERTTREW
Moderator
Kapitan

Kapitan





Posty: 1122
Pochwał: 2
Skąd: Warszawa, PL
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Niech! Bardzo szczęśliwy
_________________
Pozdrawiam WERTTREW
-------------------------------
Historia&Tajemnice W-wy: http://www.werttrew.fora.pl/

Wto 10 Sty, 2006 17:13

Powrót do góry
de Villars
Moderator
Generał dywizji

Generał dywizji





Posty: 8072
Pochwał: 6
Skąd: Kraków
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Ja zauważyłem, że jest problem z zamieszczaniem zdjęć przez Imageshacka. Leży on chyba w ustawieniach forum, gdyż na innych forach na których byłem nie było problemu z wklejaniem linków z tej strony.

Przykład:
1. tu powinna się wyświetlić miniaturka, a jest tylko link:
[img=http://img156.imageshack.us/img156/4117/raeder4en.th.jpg]

2. Zdjęcie w pełnym wymiarze się wyświetla prawidłowo, ale dlaczego z adresem strony obok?

_________________
Dmą w rogi zaklęte
Dudni ziemia, kurz staje
Jako burze w szale
Idą, idą Wandale!
Szaleją topory
Dzicy jako zwierzory
Szpony bogów w szale
Idą, idą Wandale!

Czw 06 Lip, 2006 10:36

Powrót do góry
Dawid159
Administracja
Маиор

Маиор





Posty: 2303
Pochwał: 4
Skąd: Wrocław / Kłodzko
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Generalnie pomiędzy [URL] a [IMG] powinna być spacja wtedy by się wyświetlało prawidłowo... jednakże, jako, że nie ograniczamy liczby załączników jaką może dodać jeden użytkownik, to preferujemy, aby wszystkie zdjęcia były umieszczane w załącznikach do postów a nie przy pomocy znacznika [IMG].

Z tego też względu znacznik [IMG] zostanie całkowicie wyłączony jeżeli chodzi o posty Wink

Czw 06 Lip, 2006 11:57

Powrót do góry
de Villars
Moderator
Generał dywizji

Generał dywizji





Posty: 8072
Pochwał: 6
Skąd: Kraków
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Ok, zatem tak też będę robił Wink
pozdr

_________________
Dmą w rogi zaklęte
Dudni ziemia, kurz staje
Jako burze w szale
Idą, idą Wandale!
Szaleją topory
Dzicy jako zwierzory
Szpony bogów w szale
Idą, idą Wandale!

Czw 06 Lip, 2006 12:40

Powrót do góry
de Villars
Moderator
Generał dywizji

Generał dywizji





Posty: 8072
Pochwał: 6
Skąd: Kraków
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Mam propozycję w kwestii dodawania zdjęć przy użyciu [img]. Otóż zauważyłem, że jak się wklei za duży obrazek, to forum się "rozjeżdża" na boki, co skutecznie utrudnia lekturę danego wątku. Czy nie dało by się zrobić tak, że użycie [img] powoduje wklejenie w wątku obrazka którego szerokość jest dostosowana do szerokości forum bądź jakiejś z góry określonej szerokości, a dopiero klinknięcie w niego powoduje wyświetlenie obrazu w oryginalnym wymiarze? Widziałem coś takiego na innym forum i było to całkiem fajne. Wiem, że jest możliwość dodawania zdjęć poprzez załączniki, ale [img] też jest bardzo wygodne, jak się chce szybko zamieścić w poście jakieś zdjęcie znalezione w necie. Poza tym, załączniki mają swoje limity wielkości.
_________________
Dmą w rogi zaklęte
Dudni ziemia, kurz staje
Jako burze w szale
Idą, idą Wandale!
Szaleją topory
Dzicy jako zwierzory
Szpony bogów w szale
Idą, idą Wandale!

Nie 22 Lis, 2009 13:25

Powrót do góry
marek8888
Użytkownik zbanowany

Użytkownik zbanowany




Posty: 4484
Pochwał: 5
Skąd: Sekcja polska NKWD
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Mam taką prośbę - chiałbym wkleić na forum zdjęcie będące stop klatką jednego z ujęć dość znanego filmu "Jarzębina Czerwona", który mam zapisany w wersji analogowej na VHS - chodzi o identyfikacje dodatkowego wagonu pociągu pancernego jaki jest widoczny przez około 1 s za powszechnie znanymi zabytkami (Panzetriebwagen i wagon artyleryjski sowieckiego pochodzenia) stojącymi do dzię w muzeum kolejnictwa ( no chyba, ze to przedziwne odbicie pierwszych wagonów lecz wyraźnie widać inną konstrukcję wieży artyleryjskiej). Co ciekawe obraz ten w wersji cyfrowej jest jakby pokazany pod innym kątem i jakby minimalnie "ścięty" tak, ze wagon ten nie jest już widoczny...
Będę wdzięczny za pomoc w tej materii bo być może dokonamy ciekawego odkrycia - a ja niestety jestem laikiem w kwestii technicznej wmontowania obrazu...dlatego będę wdzięczny za wskazówki techniczne jak można to zrobić...
Pozdrawiam

Ps. pozwolę sobie ten post powielić także w dziale o pociągach pancernych w nadziei na większy odzew...

Wto 18 Maj, 2010 11:42

Powrót do góry
de Villars
Moderator
Generał dywizji

Generał dywizji





Posty: 8072
Pochwał: 6
Skąd: Kraków
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Najprościej było by postarać się o wersję cyfrową filmu i wtedy można bardzo łatwo zrzucić dowolny kadr w formie jpg - na przykład przy pomocy Sub-Edita: http://subedit.prv.pl/
_________________
Dmą w rogi zaklęte
Dudni ziemia, kurz staje
Jako burze w szale
Idą, idą Wandale!
Szaleją topory
Dzicy jako zwierzory
Szpony bogów w szale
Idą, idą Wandale!

Wto 18 Maj, 2010 20:18

Powrót do góry
marcor
Hauptmann

Hauptmann




Posty: 922
Pochwał: 1
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

@ marek,
z analogu mozesz tylko obfotografowac sceny z monitora.
Cyfrowo wytniesz w playerze np. KmPlayer. Jest/sa specjalne opcje do przekazu kadru. Tu masz kilka fotek wspomnianej sceny. Mozliwe ze pasujaca znajdziesz.



Mysle ze praw autorskich nie naruszamy specjalnie jesli chodzi o identyfikacje czegos.
Zrodlo: film (Jarzebina czerwona)
Masz dalsze pytanie, pytaj na pw.
po

Wto 07 Wrz, 2010 14:30

Powrót do góry
jms-bytom
Moderator
Major

Major





Posty: 2148
Pochwał: 4
Skąd: Bytom
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Przy okazji ja zapytam-jezeli moja karta graficzna obsluguje standart HDMI / Gigabajt 4350 na Radeonie to czy moge nagrywac na niej filmy z TV? w kompie?czyli czy dziala w druga strone?
Jesli tak to poleccie prosty program.
Dwa-zgranie staroci z VHS-jest ktos na Slasku,z forumowiczy, kto to robi? poza firmami ktore sobie licza...

Wto 07 Wrz, 2010 19:58

Powrót do góry
Dawid159
Administracja
Маиор

Маиор





Posty: 2303
Pochwał: 4
Skąd: Wrocław / Kłodzko
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Z tego co mi wiadomo to raczej nie zadziała to w drugą stronę Wink

Wto 07 Wrz, 2010 20:02

Powrót do góry
jms-bytom
Moderator
Major

Major





Posty: 2148
Pochwał: 4
Skąd: Bytom
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Pogrzebalem chwike w sieci i fakt-TV ma tylko WEJSCIA HDMI nie wyjscia.....l

Wto 07 Wrz, 2010 20:19

Powrót do góry
marcor
Hauptmann

Hauptmann




Posty: 922
Pochwał: 1
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

jms-bytom napisał:
Dwa-zgranie staroci z VHS-jest ktos na Slasku,z forumowiczy, kto to robi? poza firmami ktore sobie licza...

VHS-Recorder nie obsluguje HDMI.
Ponadto karty graficzne posiadaja tylko HDMI-wyjscia.

Najprosciej w domowych warunkach znalesc kogos z DVD-Recorderem ktory ma dysk twardy. Oba urzadzeine polaczyc przez EURO zlacze i jazda.
Inne warunki, to przekaz obrazu przez USB-Konwertor, tu jednak swiat zawalony w wiekszosci smieciami kosztujacymi zawsze kilka zlotych i rozpoczynajacymi prawdziwy stres.
po

Wto 07 Wrz, 2010 20:27

Powrót do góry
jms-bytom
Moderator
Major

Major





Posty: 2148
Pochwał: 4
Skąd: Bytom
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

A nie prosciej bedzie kupic karte TV...??? i tym okraglym kabelkiem antenowym?

niepotrzebnie zasmiecilem temat-ale tak mi sie skojarzylo -ktos chcial screeny z vhs a ja nawet w sieci nie pogrzebalem...


Przy okazji Dawid-moze by wstawic ograniczenia formatu-wymiaru fotek-aby sie forum nie rozjezdzalo

Wto 07 Wrz, 2010 21:14

Powrót do góry
marcor
Hauptmann

Hauptmann




Posty: 922
Pochwał: 1
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Temat zrobil sie techniczny.. Laughing
W zasadzie dotyczy zdjec i ich edycji, ale video pasuje po czesci chyba rowniez.

Zapomnij przekaz sygnalu kablem antenowym. To zmiana czestotliwosci i paskudny wynik. Jakosciowo otrzymasz badziewie.Szczegolnie gdy dotyczy to starych wysluzonych juz tasm.
Karte TV mozesz niemniej podlaczyc rowniez na EURO z VHSu a karta ma trzy lub dwa cinch wejscia. Kabelek dostaniesz w kazdym sklepie multimedialnym.
Jest niemniej troche zabawy z wyborem wyjsciowego formatu i stabilnosci jego przy nagrywaniu/digitalizacji 1:1. No i pozostaje obrobka.
Jesli posiadasz wiecej materialu analogowego i obawiazkowo chcesz sie bawic w karty, polecam jakas wysluzona karte specjalistyczna video zamiast TV.
Sa sterowniki i oprogramowanie nagrywajace wyspecjalizowane do przegrywan analogowych.
po

Wto 07 Wrz, 2010 21:44

Powrót do góry
marcor
Hauptmann

Hauptmann




Posty: 922
Pochwał: 1
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

@Dawid,
zalaczony IMG wyswietla sie wylacznie w pelnej rozdzielczosci.
Jeszcze wczoraj byla tu zmniejszona grafika o co najmniej polowe...
patrz: http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?p=265333#265333
dzis otwiera sie w calosci. Tak pozostanie ? Co wydarzy sie gdy wpadnie zdjecie o rozdzielczosci 4000 x 3000 ?
po

Sro 09 Lut, 2011 19:41

Powrót do góry
Dawid159
Administracja
Маиор

Маиор





Posty: 2303
Pochwał: 4
Skąd: Wrocław / Kłodzko
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Klasa css się zgubiła na jednym ze styli forum Uśmiech U mnie dobrze było Uśmiech

Sro 09 Lut, 2011 19:55

Powrót do góry
marcor
Hauptmann

Hauptmann




Posty: 922
Pochwał: 1
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Juz sie znalazla..
hand

Sro 09 Lut, 2011 20:10

Powrót do góry
marcor
Hauptmann

Hauptmann




Posty: 922
Pochwał: 1
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Problem przekazu grafiki z serwerow zewnetrznych..

Hallo,
serwery zewnetrzne z przestrzenia na zdjecia maja nieraz pomocna konfiguracje. I tak przykladowo pokazuja nam wlasciwa rozdzielczosc poprzez miniaturke, ktora podajemy na fora, blogi itp.
Jak w moim przypadku mam kilka mozliwosci poprzez skrypt w wyborze wlasciwego kodu do przekazu dalej.
Tu pruba poprzez thumb..(mini grafika ) ktora jednak nie wyswietli nam orginalu..Pozostanie ta sama wielkosc. Zauwazylem to juz czesciej, gdy uzytkownicy podaja juz dopasowane i zmniejszone wymiarem zdjecia poprzez konfigurowane skrypty.
Grafika::


Istnieje mozliwosc poprawy ?
Ta sama grafika bez miniaturki i w prostym kodzie pracuje bez awaryjnie. Patrz tu: http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?p=268752#268752
po

Edit 10.03: W tym temacie jest podobnie. http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?p=253230#253230
Uzytkownik wkleja miniatury z hostingu do klikniecia na powiekszenie i...nic nie ma. Pozostaje ikona.
Pierwsze trzy sa w normie, bo podano kod do pelnej rozdzielczosci.

@ Dawid, cos sie dzieje czy ignorancja ? Nikt tego nie widzi czy nie przeszkadza ? No kurcze ludzie, piszcie cos wreszcie.
Rolling Eyes



Opis załącznika:
Zaznaczony kod i przekazany w poscie..

Czw 10 Mar, 2011 3:09

Powrót do góry
Dawid159
Administracja
Маиор

Маиор





Posty: 2303
Pochwał: 4
Skąd: Wrocław / Kłodzko
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Usterka po stronie forum Uśmiech Zostanie wyeliminowana w nowej wersji forum Wink

Czw 10 Mar, 2011 9:24

Powrót do góry
marcor
Hauptmann

Hauptmann




Posty: 922
Pochwał: 1
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Dawid159 w Czw 10 Mar, 2011 8:24 napisał:
Usterka po stronie forum Uśmiech Zostanie wyeliminowana w nowej wersji forum Wink
Nie no bez jajek Dawid. Gosc od strzelnic wkleja poprawnie swoja reklame z niezaleznego serwera, poukladane zdjecia do wyswietlen dynamicznych a tu fiasko. Nie pierwszy to raz..nawet u niego.
Forum bazuje na phpBB, tak wiec rozwiazanie az sie prosi. A jest napewno.
Nie kazdy podaje grafike na wasz serwer, z czym trzeba sie liczyc i zrozumiec, ale i to umozliwic. Wink
po

Pią 11 Mar, 2011 1:15

Powrót do góry
Kar98
Podporucznik marynarki

Podporucznik marynarki




Posty: 300
Skąd: Zgierz
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Witam.
A jak wstawić kilka fotek do postu?
Mam je zmniejszone, ale jak kliknę "przeglądaj" to jak dodaje drugie zdjęcie, to pierwsze znika. Nie pojawia się jak lista dodawanych zdjęć.
Dodadzą sie oda, mimo, ze ich nie widać na liście?
Pozdrawiam

Nie 12 Lut, 2012 12:14

Powrót do góry
Dawid159
Administracja
Маиор

Маиор





Posty: 2303
Pochwał: 4
Skąd: Wrocław / Kłodzko
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Trzeba wybrać jedno zdjęcie, następnie kliknąć "Wyślij załącznik", potem dodajemy drugie itp Wink

Nie 12 Lut, 2012 12:26

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Idź do strony 1, 2  Następny Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki w tym forum
Możesz ściągać pliki w tym forum



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum.
Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.