| | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Rangi | Rejestracja | Profil | Wiadomości | Zaloguj
Linki | Ekipa | Regulamin | Galeria | Artykuły | Katalog monet | Moje załączniki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert05
Pułkownik

Pułkownik




Posty: 4206
Pochwał: 8
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Potrawy z owadów w Europie.

Witam, spotkałem się z opinią że Europa była jedynym kontynentem na którym nie spożywano owadów. Dotyczy to okresu od starożytności do czasów współczesnych. Podobno w starożytności były znane jakieś potrawy z owadów ( niestety nie ustaliłem jakie) potem te potrawy zanikły. W czasach współczesnych znane są eksperymenty kulinarne czynione w tym zakresie. Jednak pozostają setki lat pomiędzy tymi okresami w których potraw z owadów w Europie podobno nie było. Czy wiadomo coś o potrawach z owadów spożywanych w Europie przed czasami współczesnymi? Pozdrawiam.

Sro 21 Sie, 2019 22:00

Powrót do góry
ms1975
Podporucznik

Podporucznik




Posty: 428
Pochwał: 2
Skąd: Bolkow
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Co prawda na spożycie owadów wskazuje już grecki komediopisarz Arystofanes, czy źródła rzymskie potwierdzające spożycie larwy trociniarki czerwicy. Jednak od czasów średniowiecza owady praktycznie zniknęły z europejskich stołów. Aż do początków XX w. we Francji spożywana była zupa z chrabąszczy majowych, ale jest to sytuacja w Europie wyjątkowa. Trudno zatem mówić w takim przypadku o powszechnym spożyciu owadów w Europie.
Tyle udalo mi sie wygooglowac Wink A ponizej przepis na zupke W szoku
Zupa z chrabąszczy majowych należy do mniej rozpowszechnionych w Europie dań z owadów. Była znana do połowy XX wieku w Niemczech i Francji. W smaku przypomina zupę krabową. Chrabąszcze majowe pozbawione skrzydeł i odnóży podsmaża się na maśle, a następnie gotuje w rosole cielęcym lub kurzym.

Wto 03 Wrz, 2019 20:32

Powrót do góry
Robert05
Pułkownik

Pułkownik




Posty: 4206
Pochwał: 8
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Witam, fajne znalezisko Piwo . Podobno inna wersja tej zupy przewidywała, rozgniecenie chrabąszczy w moździerzu przed ich dodaniem do wywaru. Podobno te chrabąszcze spożywano na surowo oraz na słodko. https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_z_chrab%C4%85szczy_majowych

Jest jeszcze jedna potrawa z owadami jedzona w Europie, pochodzący z Sardynii wyjątkowo obrzydliwy ser "Casu marzu". https://pl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu

Jeszcze tak ciekawostka luźno związana z tematem, czerwiec polski był używany nie tylko do barwienia tkanin ale również stosowano go jako barwnik spożywczy. Jeszcze na początku XX wieku w niektórych wioskach stosowano go do zabarwiania wódki. Nawet dzisiaj stosuje się do barwienia produktów w przemyśle spożywczym, barwnika o nazwie kwas karminowy E 120. Pochodzi on ze zmielonych owadów zwanych czerwcami kaktusowymi.

Pozdrawiam.

Sro 04 Wrz, 2019 18:24

Powrót do góry
moshaloo
Szeregowiec

Szeregowiec




Posty: 3
Skąd: Kraków
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

W Szwajcarii sprzedaż dań z owadów jest na porządku dziennym. Na sklepowych półkach pojawią się hamburgery produkowane z larw chrząszcza znanego jako mącznik młynarek, ryżu i warzyw, oraz klopsiki z owadów, również na bazie mącznika młynarka. Może ktoś się skusi?

Pią 18 Paź, 2019 10:39

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum.
Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.