| | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Rangi | Rejestracja | Profil | Wiadomości | Zaloguj
Linki | Ekipa | Regulamin | Galeria | Artykuły | Katalog monet | Moje załączniki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sapertorun
Ekspert IOH
Podporucznik

Podporucznik





Posty: 354
Pochwał: 1
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Mięsiwo

Witam,jako że jeszcze trochę czasu pozostało do świąt
chciałem Wam przypomnieć że jeszcze jest czas na peklowanie,suszenie wędlin.Niema nic lepszego jak własne
wyroby na stole.Przepis jak najbardziej historyczny z czasów przedlodówkowych.
Te sklepowe mają 70-80% mięsa.Także namawiam do robienia samemu.
Polecam schab i polędwice peklowaną mieloną kolendrą z solą kamienną niejodowaną na sucho.Schabik trzeba obciąć z błon ma zostać samo czerwone mięsko,może zostać tłuszczyk jak ktoś lubi.Następnie mięso suszę w ręcznikach kuchennych/papierowych.Tak długo zmieniam aż są prawie
suche.Potem mieszam sól z kolendrą i obtaczam mięso ,codziennie przez 3 dni.Mięso cały czas wisi w kuchni i obsycha.Trzeba uważać żeby polędwiczka za bardzo nie wyschła.Po 14 dniach można spożywać,można i wcześniej.
Po całym procesie dojrzewania ,wyroby wędrują do lodówki/zamrażarki.Polecam do zimnej wódeczki

Wto 04 Paź, 2011 6:40

Powrót do góry
PanzerII
Major

Major





Posty: 2121
Pochwał: 10
Skąd: Górowo Iławeckie
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Mniam. Uśmiech
Dołączę dawny przepis na przygotowanie mięsiwa.

Wto 04 Paź, 2011 9:24

Powrót do góry
szponiasty
Redakcja
Podpułkownik

Podpułkownik





Posty: 3194
Pochwał: 2
Archiwum: APwB / OKBZN
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Panzer II bałbym się , ale może to faktycznie tak można ?

Wto 04 Paź, 2011 17:54

Powrót do góry
PanzerII
Major

Major





Posty: 2121
Pochwał: 10
Skąd: Górowo Iławeckie
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Stare ludowe sposoby, na pewno sprawdzone przez wieki, więc na pewno można. Uśmiech

Wto 04 Paź, 2011 19:06

Powrót do góry
sekwana_46
Szeregowiec

Szeregowiec





Posty: 3
Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Chyba nieco zgłodniałam. Gdzie ten przepis ja się pytam? Uśmiech
_________________
.

Pią 15 Lut, 2019 17:19

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum.
Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.