| | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Rangi | Rejestracja | Profil | Wiadomości | Zaloguj
Linki | Ekipa | Regulamin | Galeria | Artykuły | Katalog monet | Moje załączniki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
VALKYRIE
Kapral

Kapral





Posty: 43
Skąd: Kolobrzeg/obecnie mieszkam w UK
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Rosół królewski staropolski

Zacznę notke mą od przytoczenia slów znakomitego kucharza polskiego Stanisława Czarnieckiego.Autora pierwszej polskiej ksiązki kucharskiej,zwanej"Compedium ferculorum,czyli zebranie potraw",wydanej w roku 1682,a pisal on tak w księdze swej...

" A teraz pierwszy rozdział w Imię Pańskie zaczynam, przed którym niektóre rosoły kładę".[1]

Posłuchajcie teraz, jak ten rosół każe czynić mistrz:

ROSÓŁ POLSKI
Sposób gotowania polskiego rosołu taki:

" Weź materyję mięsną, wołową abo cielęcą, jarząbka, kuropatwę, gołąbka i cokolwiek mięsnego jest, co może do rosołu gotowania i zwierzyny wszystkie, wymocz, wysol pięknie i ułóż w garnku, ociągnij. Ten zaś rosół, w którymeś ociągnął, kiedy się postoi, przecedź przez sito i wlej w materyję mięsną. Włóż pietruszki, masła, przysol, a gdy dobre daj gorąco na stół
Trzeba też wiedzieć, że nie każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział, to jest pietruszki albo kopru, cebul albo czosnku, kwiatu muszkatowego, albo rozmarynu, żadnego nie oszpeci rosołu"[1]. Laughing


Tak pisał imć Czarniecki, o warzeniu naszego polskiego rosołu. Ja dzisiaj chcę napisać Wam, jak warzyć Rosół królewski, czyli zupę rozsoloną zaliczaną do zup prawdziwie polskich. Staropolskie rosoły przyrządzano nie tylko z drobiu, mięsa i warzyw, ale również z dzikiego ptactwa, sarny lub węgorza, jak czynił to kuchmistrz Stanisława Augusta Poniatowskiego. Rosół uznawany był za potrawę zdrową i zlecano go chorym oraz rekonwalescentom na wzmocnienie organizmu. I te zalecenia, przetrwały do dzisiejszych czasów. Gdzieś tam kiedyś słyszałam, czy też czytałam, że osoby przeziębione, powinny wdychać opary z gotującego się rosołu. Rosół ma być tylko i wyłącznie z kury, ale "ociągniętej", czyli opierzonej. Uwaga! - tyko nie wdychać tych oparów, nad całym garem rosołu, bo ... Uśmiech


Rosół królewski po polsku
Składniki:
... 50 dag wołowiny, ćwierć kury, 15 dag cielęciny, 5 dag wątróbki cielęcej, 2 marchewki, por, pietruszka, pół seler, cebula, 3 pieczarki, łyżka masła, białko, sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Mięsa opłukać, kurę i cielęcinę sparzyć. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować około godziny na wolnym ogniu. Zebrać szumowiny i doprawić wywar solą.

2. Pieczarki oraz warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę oczyścić i też pokroić w kostkę. Warzywa, pieczarki i wątróbkę zrumienić na maśle, dodać do rosołu, doprawić pieprzem i solą i gotować około 30 minut.

3. Rosół przecedzić, dodać białko, aby stał się klarowny. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Rosół znowu przecedzić przez płótno, podawać z kluseczkami i mięsem pokrojonym w dużą kostkę.

Życzę smacznego ...

Źródło:[1] ... http://zagroda.info/ku2.html

_________________
"Hic et nunc - tu i teraz".
Valkyrie
Prawda jest jak tlen, otrzymasz zbyt wiele i się rozchorujesz. [Jonathan Carroll].

Pią 02 Gru, 2011 22:18

Powrót do góry
amina
Szeregowiec

Szeregowiec




Posty: 5
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

dzięki za Twój przepis, bo z oryginału bym nie wiedziała o co kaman Wink
A dobry rosół nie byle jaka sztuka!

Pon 10 Gru, 2012 16:06

Powrót do góry
laila
Szeregowiec

Szeregowiec




Posty: 5
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Oj dobry rosół zrobić to naprawdę trzeba umieć Uśmiech Najlepsze rosoły to prababcie , babcie robiły Uśmiech

Czw 05 Wrz, 2013 18:44

Powrót do góry
krakus57
Użytkownik zbanowany

Użytkownik zbanowany






Posty: 2561
Pochwał: 16
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

PT VALKYRIE

Rosół królewski po polsku ??? PIECZARKI w w XVIII wieku ???? To są przepisy kucharzy z Mc Donalda !

serdecznie pozdrawiam MJR technokrata

PS. Szalom Amon

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=yLWt5kSBOu4

https://www.youtube.com/watch?v=HvZqu0tsFM0

https://www.youtube.com/watch?v=eq-cc_niPjQ&list=FLnSHul9TjNAqd-skCF67rrg&index=85

Nie 23 Mar, 2014 23:39

Powrót do góry
Pandora
Szeregowiec

Szeregowiec





Posty: 8
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Moja mama też dodaje, ale jedną pieczarkę "dla lepszego smaku", sama chyba bym nie dawała Uśmiech

Pon 26 Maj, 2014 11:57

Powrót do góry
mistrz007
Szeregowiec

Szeregowiec




Posty: 5
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Taki naprawdę dobry rosół można zrobić jak się ma warzywa ze swojego ogródka. Jak moja babcia ugotowała rosół, to do dziś pamiętam jego aromat.

Pią 15 Maj, 2015 9:57

Powrót do góry
TomaszLuberek
Szeregowiec

Szeregowiec





Posty: 7
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Co rodzina to inny zwyczaj robienia rosołu Uśmiech
U mnie nie do pomyślenia jest pieczarka oraz wątróbka - ale może to też wynikać z indywidualnych upodobań. Za to dodawanie dziczyzny bardzo mi się spodobało. Oprócz węgorza - za tym nie przepadam... U nas rosół jest robiony głównie na kurze i wołowinie ale zajmuje się tym żonka więc nawet nie wiem co tam pysznego dorzuca Wink

Wto 19 Sty, 2016 9:29

Powrót do góry
Kimkat
Szeregowiec

Szeregowiec




Posty: 3
Skąd: Gliwice
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Najlepszy rosół to na wsi! Ze świeżych warzyw i wiejskiej kury Uśmiech

Sro 07 Wrz, 2016 12:42

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum.
Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.