| | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Rangi | Rejestracja | Profil | Wiadomości | Zaloguj
Linki | Ekipa | Regulamin | Galeria | Artykuły | Katalog monet | Moje załączniki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szponiasty
Redakcja
Podpułkownik

Podpułkownik





Posty: 3194
Pochwał: 2
Archiwum: APwB / OKBZN
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Jak marynować Gąski ???

Witam serdecznie.

Jako że jesień już nadeszła i grzybki rosną w lasach przedstawię stary przepis, jeszcze przedwojenny od babci kolegi na – marynowane gąski.

Przepis w proporcjach szklankowych, można dowolnie proporcjonalnie powiększać.

Na początek należy umyć gąski kilkakrotnie w zimnej wodzie by pozbyć się pisaku oraz oczywiście wcześniej je oczyścić. Następnie gotujemy je przez 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy na durszlaku i czekamy.
W miedzy czasie należy przygotować zalewę oraz ją zagotować.
3 szklanki wody,
1,5 szklanki octu 10%,
0,5 szklanki cukru,
cebula pokrojona w plasterki, (nie w kostkę)
2 -3 liście laurowe,
2- 3 kulki ziela angielskiego,
płaska stołowa łyżka gorczycy,

Do zagotowanej zalewy wrzucamy odsączone grzyby i gotujemy znów około 15 minut, następnie wkładamy do słoików i zakręcamy.
Ot wszystko.

Pozdrawiam i smacznego.

Nie 09 Paź, 2011 20:13

Powrót do góry
erkael56
Major

Major





Posty: 1532
Skąd: Małopolska
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Pyszne! Polecam Ci stronkę - www.nagrzyby.pl.

Pon 10 Paź, 2011 6:11

Powrót do góry
aceton
Podporucznik

Podporucznik





Posty: 390
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

Szponek za dużo octu, za mocna marynata i mniej cukru.
Ja proponuje 1 do 3.

3 szklanki wody,
1 szklanki octu 10%,
0,25 szklanki cukru,
cebula pokrojona w plasterki, (nie w kostkę)
2 -3 liście laurowe,
2- 3 kulki ziela angielskiego,
płaska stołowa łyżka gorczycy,
dwa goździki, kawałeczek cynamonu - to doda fantastycznego piernikowego świątecznego aromatu, Kciuk do góry Kciuk do góry Kciuk do góry

Sro 12 Paź, 2011 20:08

Powrót do góry
Zubek
Gość

Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

A można i tak, jak moja żona:
2,5 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
łyżka stołowa płaska cukru
kilka ziarenek pieprzu, najlepiej kolorowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
zagotowane w osolonej wodzie gąski odcedzić, do słoików i zalać gorącą zalewą ( wrzątkiem), odwrócić dnem do góry i odstawić do wystygnięcia,
bez cebuli - bo wtedy są smaczniejsze i ostrzejsze...
Pozdrawiam

Pon 31 Paź, 2011 21:58

Powrót do góry
szponiasty
Redakcja
Podpułkownik

Podpułkownik





Posty: 3194
Pochwał: 2
Archiwum: APwB / OKBZN
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

aaaaaaaaa ważne gotować w osolonej wodzie , a by zachować kolor gąsek należy dodać 2% octu - sprawdziłem, działa są żółte piękne (sprawdzałem jeszcze dodatek kwasku cytrynowego - ale to nie działało)

pozdr
janek

Nie 06 Lis, 2011 21:33

Powrót do góry
aceton
Podporucznik

Podporucznik





Posty: 390
Odpowiedz do tematu Odpowiedz z cytatem

To może troszkę sięgniemy do poważnej literatury , a co by pasowała datowana jest na 1917 rok, czyli sprzed epoki lodówek gdy istniały lodownie a na słoikach były pęcherze na nie nakrętki.

z "Spiżarnia i zapasy zimowe" Marty Norkowskiej z 1917 roku wydanie Gebethenera i Wolfa.

Pon 07 Lis, 2011 19:23

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym forum
Nie możesz ściągać plików w tym forum



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum.
Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.