|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sapertorun
Ekspert IOH Podporucznik
Posty: 354 Pochwał: 1
|
|
|
Mięsiwo
Witam,jako że jeszcze trochę czasu pozostało do świąt
chciałem Wam przypomnieć że jeszcze jest czas na peklowanie,suszenie wędlin.Niema nic lepszego jak własne
wyroby na stole.Przepis jak najbardziej historyczny z czasów przedlodówkowych.
Te sklepowe mają 70-80% mięsa.Także namawiam do robienia samemu.
Polecam schab i polędwice peklowaną mieloną kolendrą z solą kamienną niejodowaną na sucho.Schabik trzeba obciąć z błon ma zostać samo czerwone mięsko,może zostać tłuszczyk jak ktoś lubi.Następnie mięso suszę w ręcznikach kuchennych/papierowych.Tak długo zmieniam aż są prawie
suche.Potem mieszam sól z kolendrą i obtaczam mięso ,codziennie przez 3 dni.Mięso cały czas wisi w kuchni i obsycha.Trzeba uważać żeby polędwiczka za bardzo nie wyschła.Po 14 dniach można spożywać,można i wcześniej.
Po całym procesie dojrzewania ,wyroby wędrują do lodówki/zamrażarki.Polecam do zimnej wódeczki
Wto 04 Paź, 2011 6:40
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
PanzerII
Major
Posty: 2121 Pochwał: 10 Skąd: Górowo Iławeckie
|
|
|
Mniam.
Dołączę dawny przepis na przygotowanie mięsiwa.
Wto 04 Paź, 2011 9:24
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
szponiasty
Podpułkownik
Posty: 3160 Pochwał: 2 Archiwum: APwB / OKBZN
|
|
|
Panzer II bałbym się , ale może to faktycznie tak można ?
Wto 04 Paź, 2011 17:54
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
PanzerII
Major
Posty: 2121 Pochwał: 10 Skąd: Górowo Iławeckie
|
|
|
Stare ludowe sposoby, na pewno sprawdzone przez wieki, więc na pewno można.
Wto 04 Paź, 2011 19:06
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym forum Nie możesz ściągać plików w tym forum
|
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja magazynu "Inne Oblicza Historii" nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
|
|